Mobilens strålar kan vara farliga
Långvarig användning av mobiltelefon ökar risken för tumörer på hörselnerven. Strålningen ger sannolikt även andra skador. Därför: Ställ krav när du köper en mobiltelefon, uppmanar Mats Cederberg på TCO Development.
Överallt pratas det i mobiltelefon. Idag är miljontals telefoner i bruk i Sverige. Hemma och på jobbet har alltfler ersatt de fasta telefonerna med bärbara.
TCO Development, ett bolag som ägs av TCO, testar regelbundet mobiltelefoner.
– Vi vill certifiera mobiltelefoner på samma sätt som vi gör med datorer. Men tillverkarna är inte intresserade, förklarar Mats Cederberg, tekniskt sakkunnig på TCO Development.
I första hand koncentrerar man sig på strålningen. Även ergonomin bedöms – telefonerna ska vara lätta att använda.
Däremot går det inte att testa vilka kemikalier telefonerna innehåller.
– Det kan vi göra först när mobiltillverkarna vill samarbeta med TCO Development.
Datortillverkarna var till att börja med inte heller intresserade av certifiering.
– Men så småningom insåg de att certifieringen var ett bra sätt att ta marknadsandelar.
Anledning att vara försiktig
Mycket forskning återstår innan vi vet hur mobilanvändningen påverkar människokroppen. Men det finns all anledning att iaktta försiktighet, menar Mats Cederberg.
För att en telefon ska bli godkänd av TCO Development ska den ha ett lågt SAR-värde och ett högt TCP-värde:
SAR står för Specific Absorption Rate och mäter hur mycket energi hjärnan absorberar. Värdet får inte vara högre än 0,8 watt per kilo.
TCP, Telephone Communication Power, är ett mått på hur mycket energi telefonen använder för att kommunicera med basstationen. Ju högre TCP-värdet är, desto bättre är mottagningen och därmed minskar förlusten av energi.
– Ett högt SAR-värde ger en förlust av effektivitet. Strålningen går in i huvudet där den definitivt inte gör någon nytta, förklarar Mats Cederberg.
Han pekar på tre datoranimerade bilder (se länk till höger) som visar hur SAR-värdet påverkar hjärnan, det vill säga hur långt strålningen från mobiltelefonen tränger in i huvudet.
På små barn tränger vågorna mycket längre in än på vuxna.
– Hjärnan hos barn har en annan elektrolytisk sammansättning och är därför mer mottaglig för strålning.
Internationell studie klar i vår
Enligt Mats Cederberg talar det mesta för att värmeeffekten av telefonerna inte är skadlig. Det som ger anledning till oro är den långsiktiga effekten av strålningen.
Det är först nu, när det har gått drygt tio år sedan GSM-telefonerna slog igenom, som forskarna börjar se hur telefonerna påverkar kroppen.
Bland annat pågår en stor internationell studie, Interphone Study, som beräknas bli klar under våren. Men två svenska delrapporter är klara:
o En studie av Kjell Hansson Mild och Lennart Hardell på Arbetslivsinstitutet visar att långvarig användning av mobiltelefon ökar risken för hjärntumörer och tumörer på hörselnerven.
o En studie av Anders Ahlbom och Maria Feychting på Karolinska Institutets institut för miljömedicin visar också på ökad risk för tumörer på hörselnerven. Tumörerna uppträder på den sida av huvudet där mobiltelefonen vanligen används. Men den studien visar inte någon ökad risk för hjärntumörer.
o En amerikansk studie visar att stressproteinerna (hsp) utarmas vid långvarig användning av mobiltelefon. Stressproteinerna är kroppens signalsystem för att ta hand om stress.
Mats Cederberg menar att det ofelbart leder till frågor om utbrändhet.
– Kan det vara så att utarmningen av stressproteiner gör att vi inte känner igen signalerna för stress och istället går in i väggen?
Flera av studierna har bara gjorts på djur eller i laboratorier:
o Försök har visat att strålning öppnar blod-hjärnbarriären hos råttor. Därmed kan sådant som normalt inte ska passera släppas in i hjärnan. Motsvarande försök ska göras på grisar som har en anatomi som mer liknar människans.
o Laboratorietester på celler och djur har visat på skador på arvsmassan, DNA, vid strålning.
o Försök har visat att strålning ökar andelen djur med lymfom (lymfcancer).
Hjärnans aktivitet ökar
Dessutom har kliniska försök på människor visat att EEG-mönstret, som visar hjärnans aktivitet, påverkas när vi pratar i mobiltelefon. Effekten kvarstår upp till 20 minuter efter att samtalet avslutats.
Personer som talar länge och ofta i mobiltelefon uppger ökad andel besvär som huvudvärk och ökat blodflöde.
Någon forskning om hur de lågfrekventa magnetfälten påverkas av mobiltelefoner har inte gjorts. Men en studie från Karolinska Institutet visar att fälten från kraftledningar ökar risken för leukemi hos barn som bor i närheten av ledningarna.
De ökar också risken för alzheimer och muskelsjukdomen ALS hos yrkesgrupper som elsvetsare och lokförare.
Hur mobiltelefonerna påverkar andra delar av kroppen än hjärnan har inte heller varit föremål för någon forskning.
– Men jag rekommenderar att man är försiktig med att bära telefonen nära hjärtat eller fortplantningsorganen, säger Mats Cederberg.
Fotnot: Beskrivningen av forskningsläget bygger på Mats Cederbergs sammanställning. Läs mer på www. bioelectromagnetics.org.