Inget arbete tillåtet för den som vabbar

FÖRDJUPNING: VAB-REGLERNA2010-12-14

Många föräldrar vittnar om att de ögnar mejlen också när barnen är sjuka. Men Försäkringskassans regler är tydliga: under den tid du vabbar ska du helt avstå från annat arbete.

Även om du inte tar emot någon lön från jobbet är det förbjudet att jobba under den tid som du är hemma för att vårda ditt sjuka barn.

– När du tar emot ersättning från Försäkringskassan försäkrar du »på heder och samvete« att du inte har arbetat under den perioden. Det gäller oavsett om du tar ut någon lön, säger Inger Axe, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassans avdelning för föräldraförmåner.

På blanketten ska föräldern därför välja mellan att ta ut ersättning för en hel, halv, fjärdedels- eller åttondelsdag.

»Rimligt kunna kolla mejl«

TCOs jurist Samuel Engblom säger att »ur ett rimlighetsperspektiv« bör föräldrar kunna kolla mejlen eller telefonen någon gång under en vab-dag – för så ser förväntningarna ut i dagens arbetsliv.

– Det finns en allt större gråzon där, och även om jobb ska vara jobb och fritid fritid så är det nog ingen som skulle sätta igång en utredning kring att man kollar mejlen några gånger.

Han säger att gråzonen också rymmer den motsatta lösningen på situationen: att jobba hemifrån när barnen är dåliga, och ta ut full lön utan att anmäla vab till jobbet eller Försäkringskassan.

Också Inger Axe på Försäkringskassan säger att försäkringen »kanske är anpassad efter en annan typ av arbetsliv«. I dag känner allt fler krav på sig att vara tillgängliga också under olika typer av ledigheter, och gränsen mellan jobb och fritid har blivit mindre skarp.

– Men man ska komma ihåg att det finns många som inte arbetar på kontor och inte har fria arbetsuppgifter. Många har fortfarande ett mer bundet arbete och kan inte jobba hemifrån.

Inga undersökningar finns

Enligt henne har Försäkringskassan aldrig undersökt hur många föräldrar som arbetar medan de vabbar.

– Det är svårt att ta reda på i detalj. Vi försöker tillämpa den lag som finns, men det är inte lätt att ta reda på vad föräldrar faktiskt gör när de är hemma. Fast syftet med försäkringen är ju inte att betala för förälderns arbete.

RÖSTER OM VAB

»Det är oftast jag som har tagit VAB i det akuta skedet, sen har pappan tagit över, och hunnit förbereda sitt jobb på att han ska vara borta. Har skapat stor irritation på jobb.

»Som ensamförälder med barn boende hos mig på heltid blir jag ibland ifrågasatt med tanke på antalet VAB-dagar. Jag har ingen barnomsorg vid kvällsmöten och måste skaffa barnvakt oftast. Jobbigt.

»Det känns inte problematiskt om man behöver vabba eller ta ledigt på grund av barnen. Det känns också som att det finns en bra förståelse för att man inte bara är sitt jobb utan också har ett annat liv.

»Jag är statligt anställd nu och det fungerar mycket smärtfritt. Oftast är det bara att begära det man behöver och så får man det. Man får också 10 procent extra på föräldrapenningen.

»När mitt barn har varit sjukt flera gånger på en månad har mina kollegor suckat inför mig och bytt blickar samt klagat inför chefen om det.

»Min arbetsledare (chef) säger att man ska dela på VAB-dagarna annars är det ett skäl till att inte få löneökning.

»På ett annat jobb då jag varit anställd i sex månader ville de inte ge mig fast tjänst då jag varit hemma mycket för VAB men också av egen sjukdom.

»När jag har varit hemma för vård av barn har jag känt mig »oönskad« och »besvärlig« på arbetsplatsen. Min chef sa: kan inte din man vara hemma och min mans chef sa: du har ju en fru – kan inte hon vara hemma. Väldigt pressande!

»Jag blir självklart inte befordrad till ledande, ansvarshöga positioner där många är »beroende« av att ha tillgång till mig när jag helt plötsligt försvinner på VAB.

»Chefen blev GLAD när jag sa att jag var gravid. Han tycker om bebisar. Aldrig har det varit gnäll vid VAB, föräldraledigt eller sjukskrivning. Jag har tre barn.

Ur »Arbetsliv och föräldraskap«, webbenkät gjord av föreningen Makalösa föräldrar, hösten 2010

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA