Från overhead till hologram

FÖRDJUPNING: PRESENTATIONER2014-03-25

Det har blivit mindre vanligt att bjuda in till frågor mitt under föreläsningar, säger retorikkonsulten Joakim Thulin. Interaktivitet är bra, men inte när som helst, anser han.

Joakim Thulin jobbar som utbildningschef och trendspanare på Berghs School of Communication i Stockholm. Om presentationer säger han:

– Det är ett minimikrav att ha en bra början och ett bra slut.

Det anser även Henry Montgomery, professor emeritus i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet och en van föreläsare:

– Jag börjar gärna med att ställa en fråga till publiken. Det ska vara något som de inte har tänkt på och svaret ska ge en aha-upplevelse.

Sett över tid har sätten att hålla presentationer förändrats snabbt. Det är mest synligt i den teknik man använder: overheaden har fått ge vika för Powerpoint-presentationer, och den digitala revolutionen gör att filmsnuttar används mer och mer.

Enligt Joakim Thulin blir det faktiskt också allt mindre vanligt att bjuda in till frågor och diskussioner under föreläsningar. Interaktivitet är bra, men inte alltid, anser han.

– Nackdelen om publiken blandar sig i med frågor och tyckanden är att tanken med det man vill förmedla lätt försvinner, säger han.

– Trenden är att ge föreläsaren tid att fullfölja sin tanke och att ta diskussionen efteråt.

Joakim Thulin tror att vi i framtiden kommer att få se föreläsningar i hologramform.

– De berömda föreläsarna kommer inte att resa fysiskt, men framträder ändå tredimensionellt för publiken.

Episkop.
Bild: Creative Commons
Episkop.
Flanellograf.
Bild: Creative Commons
Flanellograf.
Overheadprojektor.
Bild: Creative Commons
Overheadprojektor.

3 goda råd

1. Sätt upp mål för vad du ska åstadkomma.

2. Öva innan. De som övar blir bra.

3. Våga hålla blicken på en och samma person i tre till fem sekunder. Det gör att du ger ett tryggt intryck.

Rådgivare: Joakim Thulin

  

3 vanliga fel

1. Att inte veta varför man är där som föreläsare. Eller att ha missförstått uppdraget.

2. Att skriva manuset på Powerpoint och läsa innantill från skärmen.

3. Att gå in utan att förbereda sig tillräckligt.

Felfinnare: Joakim Thulin

  

TED succé på Youtube

TED-föredrag är max 18 minuter långa koncentrerade föreläsningar utan interaktivitet som ofta hålls av kända föredragshållare – och de drar storpublik på Youtube. TED står för technology, education och design och är egentligen en årlig vetenskaplig konferens som startade i USA 1984 på temat »idéer värda att sprida«.

  

Tekniska hjälpmedel genom tiderna

  • Episkop. En apparat för projicering av ogenomskinliga påsiktsbilder med hjälp av speglar och en stark lampa. I de tidiga episkopen var ljuskällan ofta en låga av knallgasljus.
  • Flanellograf. Filt eller flanell som spänts över en tavla. Figurer av hård papp med en baksida av filt eller sandpapper kan lätt sättas fast på och tas bort från tavlan.

  • Overheadprojektor. Apparat för projektion av transparenta bilder som 1945 började användas i stor skala av USAs armé vid utbildningar.

  • Powerpoint. Presentationsprogram för en dator som kopplas till en ljusprojektor. Utvecklades först 1984 för Macintosh, men köptes av Microsoft 1987.

  

Intervju: Linnea Björnstam

Linnea Björnstam, utredare på Diskrimineringsombudsmannen, gör jobbrelaterade presentationer ett par gånger i månaden, både externt och internt:

– Jag använder Powerpoint för att bygga en struktur. Jag tänker ut ett antal block, som jag fyller med innehåll. Sedan kommer det svåra, det är att ta bort bilder.

– När man pratar ska man ha kläder som man känner sig bekväm i och är presentabel i. Och så är det bra att stå upp, då andas man bättre och sträcker på sig, man använder magstödet och får fram rösten. Våga ta konstpauser för att få ned andningen, pauserna känns längre för dig än för åhöraren.

– Med åren har jag lärt mig att våga låta bli att säga allt. Det är bättre att vara mer svepande, det ger åhörarna lust att diskutera och lära sig mer. Och så har jag blivit bättre på att hålla tiden. Jag kan stryka bort saker under presentationen när jag märker att jag inte håller tiden.

– Jag blir nervös – innan och precis när jag börjar – men det går snabbt över. Sedan är jag fokuserad. Efteråt är jag helt slut. De gånger som jag inte varit nervös har det inte gått så bra.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA