Fler chefer från egna leden ska öka konkurrenskraften

FÖRDJUPNING: LEDARSKAP2008-09-10

Posten tar krafttag för att vinna konkurrensfördelar genom en vässad chefsförsörjning. Målet är att i första hand plocka framtidens ledare ur de egna leden. Facket applåderar initiativet.

I år sjösätter Posten ett ambitiöst program för chefsförsörjning. Ledarskap och chefsutveckling anses avgörande för koncernens konkurrenskraft, och nu satsar bolaget på en mer sammanhållen strategi.

Självförsörjande på lägre nivå

Till att börja med ska samtliga 1 200 chefer utvärderas varje år, enligt en gemensam mall som både tar hänsyn till affärsmässiga resultat och förmågan att skapa ett gott arbetsklimat. Både gamla och nya chefer ska erbjudas chefsutveckling för att möta Postens krav på vilka ledare man vill ha inom organisationen.

Slutligen ska man jobba mer systematiskt för att hitta potentiella kandidater till olika nyckelpositioner – så kallad efterträdarplanering. Målet är att rekrytera 70 procent av alla chefer internt, och att bli helt självförsörjande på lägre chefsnivåer.

Enligt Lennart Hedström, vice personaldirektör med ansvar för utvecklingsfrågor, innebär det ett mer systematiskt sätt att jobba.

– Vi vill ta det här till en nivå där Posten inte varit tidigare. Kopplingen mellan chefsutveckling och ledarförsörjning har inte variot lika tydlig, det har varit parallella spår.

Efterlyst uppryckning

ST inom Posten har länge efterlyst en uppryckning kring chefs- och ledarskapsfrågor. Den omfattande externa rekryteringen har varit ett problem, menar Kjell Öström i avdelningsstyrelsen.

– Vi tror det är viktigt att man kan kulturen och verksamheten. Dessutom är det en investering i medarbetarna att man får möjlighet att gå vidare om man har förutsättningar för det.

ST har haft stort inflytande när Posten utformat sin nya strategi. Nu hoppas man att modellen ska gagna både verksamhet och anställda.

– Det är så mycket i dagens arbetsliv som hänger på bra chefer och ledare, säger Kjell Öström. För att få ett medarbetarskap värt namnet krävs ledare som klarar att utveckla medarbetarna och få dem att ta ett ökat ansvar.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA