Fackligt engagemang i klimatfrågan
Så här ser det fackliga arbetet i klimatfrågan ut i några olika länder.
Tyskland
Den tyska fackliga centralorganisationen DGB samarbetar med regeringen, arbetsgivarna och miljöorganisationer för att bygga om 300 000 bostäder så att de blir miljömässigt hållbara.
Denna »Allians för arbete och miljö« räknar med att skapa 200 000 jobb i projektet. Man bedömer att koldioxidutsläppen från uppvärmningen av bostäderna kommer att minska med två miljoner ton per år, samtidigt som de boende får lägre uppvärmningskostnader.
I ett annat ombyggnadsprojekt samarbetar fackförbundet IG BAU med tyska Greenpeace. Man förbättrar isoleringen av bostäder, sätter in avancerad uppvärmningsteknik och använder förnybar energi såsom solenergi.
Tyskland har en energisparfond som ger finansiellt stöd till privatpersoner, företag och offentliga institutioner som energieffektiviserar.
Belgien
När Belgien köper utsläppsrätter ska man ta sociala hänsyn och släppa in facken som övervakare i processen.
Belgien har ett åtagande att minska utsläppen av växthusgaser med 7,5 procent till 2012, i jämförelse med nivån 1990. För att klara det behöver landet köpa utsläppsrätter, vilket innebär att man betalar för utsläppsminskande åtgärder i ett annat land i stället för att genomföra minskningen i Belgien.
Regeringen har beslutat att de finansierade klimatprojekten måste följa OECDs riktlinjer för multinationella företag samt Internationella arbetsorganisationens, ILOs, viktigaste konventioner om arbetsrätt, arbetsmiljö och rättigheter
för ursprungsbefolkningar.
De projektansvariga ska också göra en plan för uppföljning av miljömässiga, sociala och ekonomiska effekter av åtgärderna. Om man vill ha finansiering i förväg ska facken i båda länderna medverka aktivt och övervaka projektet.
Norge
Norska LO har utarbetat en klimatstrategisk plan som sätter upp mål för fackets engagemang.
Med planen vill LO inspirera enskilda medlemmar och fackförbund att ta initiativ till klimatförbättrande insatser och till att påverka människors attityder. LO vill driva på för att Norge ska bli ledande i att rena utsläpp från kraftverk och stora industrier från koldioxid.
Storbritannien
Den brittiska fackliga centralorganisationen TUC organiserar pilotprojekt där sex arbetsplatser, bland andra British Museum och TUCs eget kontor, ska hitta vägar att dra ned på energianvändningen. Man har arbetat med partsgemensamma miljökommittéer och utbildning. Engagemanget bland medarbetarna har varit större än i andra fackliga aktiviteter och projekt som styrs av företagsledningar. TUCs kontor halverade energianvändningen nattetid och minskade mängden icke brännbart avfall med 40 procent. På British Museum minskade elnotan med sju procent.
Spanien
I Spanien ska regeringen och arbetsmarknadens parter tillsammans övervaka att klimatarbetet inte får negativa sociala följder.
Överenskommelsen gjordes 2005, och innebär att parterna gemensamt följer de åtgärder som Spanien genomför för att klara åtagandena från Kyoto att minska utsläppen av växthusgaser. Det man framför allt ska »förebygga, undvika och minska« är de negativa sociala effekter som har att göra med konkurrenskraft och sysselsättning.
I år har trepartsmöten hållits även på sektorsnivå, till exempel om transporter och bostäder.
Spanska fackföreningar har också engagerat sig för klimatvänliga arbetsresor, framför allt minskad bilism och förbättrade allmänna färdmedel. Man har föreslagit regler om att större företag ska redovisa planer för de anställdas resor.
Ghana
I Ghana har 80 procent av skogarna huggits ned de senaste femtio åren, men nu återplanterar landets träarbetarfack skog. Arbetet säkrar framtiden för Ghanas träindustri, bevarar
naturliga ekosystem och utbildar medlemmarna i hållbart skogsbruk.
Byggnads- och träarbetarinternationalen bedriver också projekt i Ghana, liksom i Burkina Faso, Kenya, Uganda och Mali. Man har bland annat plantskolor, biodling och miljöutbildning i programmet.
UNEP och Sustainlabour
Det internationella fackliga nätverket Sustainlabour och FNs miljöprogram UNEP har startat ett tvåårigt program om miljö och arbete i Afrika, Asien och Latinamerika. Syftet är att bygga upp kunskap inom fackföreningarna om miljöfrågor, inte minst klimatförändringar. Man utarbetar också en klimatguide.
Arbetet stöds av Spaniens regering.