Det våras för företagshälsan
Hellre fler ergonomironder än bota musarmar. Previa vill främst arbeta förebyggande och på organisationsnivå.
Musiken drar igång och den lilla slitna källarlokalen på Södermalm i Stockholm fylls av elva kvinnors taktfasta tramp. Det är förmiddagsgympa på länsrätten, anordnad av Previa, den numera privatiserade gamla Statshälsan. När gympan startade för 1,5 år sedan kom bara fem personer på veckans enda pass. Nu kommer i snitt 15 och man har utökat till två pass i veckan, berättar hälsopedagogen Annika Nilsson.
– Motion hör till de mest undervärderade medlen mot stress och sömnlöshet, framhåller hon. Men man måste koppla ihop friskvården med andra åtgärder mot stress.
Det finns förstås en risk att man bara når dem som redan är aktiva, medger hon.
– Om man bara slänger ut motionskort är det inte mycket värt. Vi arbetar till exempel med frågeformulär om motionsvanor, mat, stress och sömn. Sedan kan man sätta upp mål om hur man som individ kan förbättra sin hälsa.
Previa är med sina 900 anställda och 11 000 kundföretag en av jättarna i branschen företagshälsovård. Här finns specialutbildade sjuksköterskor, läkare, sjukgymnaster, socionomer/psykologer (beteendevetare) och arbetsmiljöingenjörer. Och verksamheten expanderar.
– Gruppen beteendevetare har växt oerhört fort, säger Lars Hellman, chef för region Syd i Stockholm. Vi gick från 15 till 30 under 2001 i vår region, och i dag är vi 35. De arbetar mycket med stödsamtal och utbildning.
Previa vill först och främst arbeta förebyggande och på organisationsnivå, framhåller Lars Hellman. Man tar tempen på arbetsplatser med hjälp av enkäter, gör ergonomironder och är ibland med och bygger upp nya arbetsplatser.
Men sjuksköterskorna sysslar mest med allmänna hälsoundersökningar, och företaget ägnar sig också åt sjukvård. Den som vill ha kontakt med Previa kan ringa och få tala med en sjuksköterska, som avgör om företagshälsovården ska ta emot.
– Vi anser att vi bör kunna ta emot för ett första besök, även om det handlar om sådant som den allmänna vården kan ta. Men det är kunden, det vill säga ledningarna i kundföretagen, som bestämmer om den anställde får gå hit på eget bevåg, säger Lars Hellman.
Så här gör Previa om…
…jag vill bli sjukskriven på grund av en svår konflikt på arbetsplatsen:
– Det är bra att kunna komma två till tre gånger för samtal utan att behöva chefens tillstånd, säger Lars Hellman. Hos vissa kunder krävs dock chefens tillstånd.
– En del har medlare på personalavdelningen för den som inte vill prata med sin chef, tillägger Annika Nilsson. Vi kan också föra tillbaka frågan till arbetsplatsen.
…jag drabbas av utbrändhet/utmattning:
– Vi arbetar aktivt med personerna under sjukskrivningstiden, med målet att sjukskrivningen ska bli så kort som möjligt. Bland annat har vi en gruppverksamhet med en blandning av folk från olika arbetsplatser. Man pratar, arbetar med avspänning mm. Grupperna bildar nätverk som finns kvar lång tid efter sjukskrivningen.
– Många kommer tillbaka i arbete, men kanske inte på heltid eller till samma jobb. Ibland kan det vara bra att byta jobb.
(Lars Hellman)
…jag missbrukar alkohol:
– Om man har stor frånvaro som misstänks bero på alkohol kan man få gå hit och blåsa. Vi har också drogterapeuter som försöker motivera till vidare behandling, och vi bistår med kamratstöd som kan handla om att se till att man kommer till arbetsplatsen.
(Lars Hellman)