Annons:

Tomas Hall valde ett jobbcoachföretag som också ägnar sig åt rekrytering. För många arbetssökande kan dock det stora utbudet av företag göra det svårt att välja.
Bild: Sören Fröberg
Tomas Hall valde ett jobbcoachföretag som också ägnar sig åt rekrytering. För många arbetssökande kan dock det stora utbudet av företag göra det svårt att välja.

Svårt att välja bland jobbcoacher

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-05-03

Valfriheten är central i regeringens satsning på jobbcoacher, men de arbetslösa har små förutsättningar att göra välgrundade val. I denna typ av system kännetecknas de arbetslösas beslut i stället ofta av slump, säger professor Flemming Larsen vid universitetet i Århus.

Jobbcoacherna ska tävla med varandra om de arbetssökande. Eller som det uttrycks av regeringen: det ska råda »kvalitetskonkurrens i brukarledet«.

Men den enda möjligheten till överblick av de 952 jobbcoacherna finns på Arbetsförmedlingens hemsida. Där kan man få en lista på de lokala coachföretagen. Vart och ett av dem presenterar sig med en »tjänstedeklaration«. Dokumenten är påfallande lika varandra.

– Alla finns i en enda lång lista. Då är det ju inte så lätt. Där ser man i princip bara namnet, säger Annika Mayer på jobbcoachföretaget Eductus.

»Ny situation för alla«

Situationen är ny för alla inblandade parter, menar hon.

– Vi är vana vid att marknadsföra oss mot Arbetsförmedlingen. Nu är det de arbetssökande vi ska vända oss till.

Även för Arbetsförmedlingen är valfriheten en utmaning. Å ena sidan ska myndigheten möjliggöra ett bra val. Å andra sidan måste man förhålla sig neutral.

Sven Inge Larsson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Malmö, tror inte att de arbetssökande har det lätt.

– Även om vi låter coacherna presentera sig, får vi ofta höra att det är svårt att välja.

Men att få rätt coach är viktigt, tror han.

– Coachning innebär ju att man ska passa ihop personlighetsmässigt och att man får ett förtroende för varandra.

Personliga möten på mässor

Många arbetsförmedlingar, men inte alla, ordnar då och då »mässor« med chans till personliga möten.

Desirée Harknäs, produktionschef på jobbcoachföretaget Antenn Consulting, anser att det varit bra.

– Man måste träffa den arbetssökande där denne finns.

Men allra viktigast för Antenn har det varit med rekommendationer, tror hon.

– Folk som varit nöjda med våra resultat har berättat för andra.

Bemanningsföretag har fördel

Antenn är dotterbolag till bemanningsföretaget Proffice, vilket är en fördel, enligt Desirée Harknäs. Även andra bemanningsföretag ligger i topp, förklarar hon.

– Arbetssökande tänker att »där finns det säkert jobb«.

Professor Flemming Larsen vid universitetet i Århus har studerat valfrihetssystem för arbetslösa. I ett mejl till ST Press förklarar han att det finns flera problem med systemet:

»För det första är det svårt att styra utbudet av leverantörer. För det andra är det svårt för den arbetslöse att överblicka och genomskåda marknaden. Därför kännetecknas valet ofta av stor slump«.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av zellana (ej verifierad) tors, 05/05/2011 - 17:57
Självklart är det svårt att välja. Behöver man väl knappast vara professor för att räkna ut.
"Valfrihet" blir ju bara en floskel i ett sådant sammanhang. Än mer komiskt är det när nyanlända med mycket små svenskakunskaper ska göra sina val i sina första möten med Arbetsförmedlingen. Man borde kräva av leverantörerna att de har en viss nivå av utbildning istället. Idag kan "Nisse på Hörnan" glatt sätta upp sin verksamhet och tjäna grova pengar på att göra sådant som Arbetsförmedlingen redan erbjuder och har stor erfarenhet av.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA