Oklar effekt av privat arbetsförmedling

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-09-12

Privatiseringen av arbetsmarknadspolitiken är ett experiment som är svårt att utvärdera. Enligt statsvetaren Martin Lundin återstår mycket forskning.

Under 1990-talet avreglerades det statliga monopolet på arbetsförmedling i Sverige och andra länder. Nu samexisterar privat och offentlig arbetsförmedling i de flesta OECD-länder, noterar Martin Lundin, doktor i statsvetenskap och verksam vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Han har skrivit kapitlet om privata komplement till Arbetsförmedlingen i den i dagarna utkomna forskningsantologin Konkurrensens konsekvenser – vad händer med svensk välfärd? Antologin är utgiven av SNS Förlag.

I och med den borgerliga alliansens valseger 2006 accelererade utvecklingen mot mer privat arbetsförmedling. Det är ett experiment som knappast bygger på faktiskt vetande. Men Martin Lundin märker av en enighet bland riksdagspartierna om att privata aktörer behövs. Det är egentligen bara Vänsterpartiet som motsätter sig utvecklingen.

Det börjar komma forskning på området. Hittills har den givit splittrade svar på centrala frågor. Vilka insatser ger hjälp ur arbetslösheten? En del studier pekar på att statliga Arbetsförmedlingen är effektivast. Andra studier visar att det för vissa grupper, unga och utlandsfödda, kan vara bättre med privata aktörer. I vissa utvärderingar syns ingen skillnad.

Huruvida det är billigare för skattebetalaren med privata aktörer än med statligt avlönade arbetsförmedlare kan man inte säga, enligt Martin Lundin. Huvudskälet är att Arbetsförmedlingen inte har några tydliga uppgifter om kostnaderna för sina olika insatser.

En del har oroat sig för att privata aktörer skulle ta sig an de enklaste fallen av arbetssökande; så att säga skumma av grädden. Men om det sker i Sverige är inte studerat, enligt Martin Lundin.

Andra frågor som han anser måste beforskas mer är om valfriheten förbättras med privata aktörer samt hur rättssäkerheten påverkas.

Martin Lundin hävdar avslutningsvis att privatiseringen knappast kan bjuda på några enkla vinster utan kostnader. Däremot är fenomenet med kompletterande aktörer fortfarande förhållandevis nytt. Sannolikt tar det tid innan det sätter sig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA