Vi kan inte acceptera ett undermåligt system

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN2024-10-18

Lönesystemet Heroma har så stora brister att de statliga myndigheter som använder det inte lever upp till de krav som lagstiftningen ställer, skriver Mattias Gustafsson och Christer Hansson, huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen. Det är dags att kräva en förändring för att säkerställa att alla anställda kan vara trygga när det kommer till den egna lönen, menar de.

Arbetsförmedlingen har under lång tid haft problem med den digitala arbetsmiljön. I våras gjorde vi huvudskyddsombud på myndigheten en så kallad 6:6a-anmälan om detta till Arbetsmiljöverket. Nu befarar vi att den digitala arbetsmiljön kommer att bli ännu sämre. Från februari 2025 ska Arbetsförmedlingens löneutbetalningar hanteras av Statens servicecenter. Det innebär att vi, liksom ett stort antal andra statliga myndigheter, tvingas använda det föråldrade lönesystemet Heroma – som bryter mot flera lagar och skapar en dålig arbetsmiljö.

Heroma är inte bara omodernt ur teknisk synvinkel, det saknar också grundläggande tillgänglighetsanpassningar, vilket gör att alla anställda inte kan använda systemet på samma villkor. Därmed strider det mot diskrimineringslagens krav på att anställda med funktionsvariationer inte får diskrimineras.

Men Heroma påverkar hela den digitala arbetsmiljön. Dess föråldrade gränssnitt är svårt att navigera, vilket leder till kognitiv belastning och frustration hos användarna – något som i förlängningen kan leda till ohälsa. Därför strider användningen av lönesystemet också mot arbetsmiljölagens krav på att arbetsgivare ska säkerställa en säker arbetsmiljö. Systemets oförmåga att registrera sjukfrånvaro korrekt kan tjäna som ett av flera exempel på vad som ökar arbetsbördan och kan skapa onödig stress hos de anställda.

När ett system som Heroma gör det svårt att korrekt registrera arbetstid och frånvaro, riskerar de myndighetsanställda dessutom att drabbas av felaktiga löneutbetalningar eller andra orättvisa konsekvenser. Detta är inte bara ett tekniskt problem, utan en fråga om rättvisa och rättssäkerhet. Enligt förvaltningslagen ska myndigheter bedriva sin verksamhet på ett rättssäkert och effektivt sätt.

Det finns en enkel och självklar lösning på dessa problem. Statens servicecenter måste sluta tvinga myndigheterna att använda Heroma innan systemet är uppdaterat och fullt tillgänglighetsanpassat. Statens servicecenter har både makten och ansvaret att ställa högre krav på sina leverantörer eller, om det behövs, utveckla ett nytt system som lever upp till dagens krav.

Regeringen bör i regleringsbrevet för 2025 kräva att Statens servicecenter tar ansvar för frågan och återrapporterar hur detta ska lösas. Vidare bör riksdagen göra ett tillägg i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service så att den även gäller interna system och därmed också myndigheternas egna medarbetare.

Vi som arbetar i statens tjänst ska inte behöva använda ett digitalt system som inte tar hänsyn till de anställdas arbetsmiljö. Vi kan inte längre acceptera att myndigheterna tvingas bryta mot lagen och utsätta anställda för onödiga och orättvisa hinder. Det är dags att kräva en förändring – för tillgänglighet, för rättvisa, och för att säkerställa att alla anställda – oavsett bakgrund – kan vara trygga när det kommer till den egna lönen.

Mattias Gustafsson och Christer Hansson
Huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA