»Vi har inte blivit mer restriktiva«

DEBATT: MIGRATIONSVERKET2008-06-04

Migrationsverket är en attraktiv arbetsplats, och har inte blivit mer restriktivt med att tillsvidareanställa personal, skriver personalchef Eva Kramér Jensfelt i ett svar på Thomas Halvorsens debattartikel.

Nej, Migrationsverket har inte blivit mer restriktiva med att anställa personal tillsvidare, vilket Thomas Halvorsen hävdar i en debattartikel i ST Press nr 7-2008.

Från 2006 och framåt har vi haft en tämligen konstant andel tidsbegränsat anställda vid verket, cirka 11 procent. Under den perioden har vi haft ett antal olika projekt, bland annat med anledning av den tillfälliga lagen 2005/2006, som har omfattat runt 100 personer. Dessa projekt har varit tillfälliga kraftsamlingar som också förankrats i Migrationsverkets övergripande samverkansforum.

Det totala antalet tjänstlediga syns inte i den statistik som Thomas Halvorsen använt som underlag. I april var till exempel cirka 370 personer lediga under längre tid, vilket motsvarar cirka 11 procent av verkets personal. Alltså lika stor procentandel som var tidsbegränsat anställda.

När det gäller trygghet i anställningen är huvudprincipen fortfarande att vi tillsvidareanställer nya medarbetare och att tillfälliga anställningar är ett undantag.

Den 1 juli 2007 ändrades lagen om anställningsskydd på så sätt att tidsbegränsad anställning blev möjligt för tider upp till 2 år. Vi tillämpar naturligtvis gällande lagstiftning, men det finns inget i statistiken som pekar på att antalet tidsbegränsat anställda ökade vid lagändringen.

Jag vill påstå att Migrationsverket fortfarande är en attraktiv arbetsplats. Ett tecken på detta är att vi har många som söker till de befattningar vi utannonserar.

Eva Kramér Jensfelt
Personalchef på Migrationsverket

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA