För många tillfälligt anställda
Insändarskribenten Thomas Halvorsen förvånas över hur Migrationsverkets personalchef hanterar kritik mot myndighetens personalpolitik.
Vi har inte blivit mer restriktiva, skriver personalchefen på Migrationsverket Eva Kramér Jensfelt i ST Press 8/2008 i ett svar på mitt inlägg om anställningsvillkoren på myndigheten. Det jag påstod – och fortfarande står fast vid – är att Migrationsverket blivit mindre restriktiva mot att använda undantagen från tillsvidareanställning som medges i lagen om anställningsskydd, las. Skillnaden i uttalandena kan tyckas vara en semantisk petitess, men jag anser att det vittnar om att man från ledningen har ett repressivt synsätt. Som om en tillsvidareanställning skulle vara en generös gest av arbetsgivaren som man kan tillämpa mer eller mindre restriktivt efter behag!
Det finns två sätt att reagera när man blir utsatt för kritik. Antingen tar man till sig, undersöker om det ligger något i den och i så fall försöker göra något åt saken – eller så slår man ifrån sig och försöker på olika sätt underminera sakligheten i kritiken. Migrationsverkets personalchef valde den senare metoden, dels genom att påstå att andelen visstidsanställda är konstant sedan länge, dels genom att hävda att uppgifterna är felaktiga. Utan att i någondera fallet presentera vilket stöd hon har för dessa påståenden.
Verket har sedan 2006 »haft en tämligen konstant andel tidsbegränsat anställda«, cirka 11 procent, påstår personalchefen. Första halvan av 2006 var andelen tidsbegränsade 6 till 7 procent. Under andra halvan av 2006 och fram till sommaren 2007 steg andelen till 10 till 11 procent. Vid utgången av 2007 var 13 procent tidsbegränsat anställda. Om detta är »tämligen konstant« har man en mycket liberal inställning till vad ordet tämligen betyder! Men även om nu personalchefens siffra är sann, är inte redan 11 procent för mycket?
Vidare skriver personalchefen att antalet tjänstlediga inte syns i den statistik jag använt. Jag kan bara än en gång påpeka att mitt underlag är verkets egen statistik. Där finns en kolumnrubrik under »Antal anställda« som heter »varav tjänstlediga«. Jag trodde i min enfald att siffrorna i den kolumnen var antalet tjänstlediga! Men så tycks inte vara fallet, enligt personalchefen. Man ska aldrig ta något för givet. Undrar förresten om siffrorna i kolumnen »Totalt« avser hur många anställda myndigheten har totalt – eller syns inte det heller i statistiken?
Eva Kramér Jensfelt avslutar med att påstå att Migrationsverket är en attraktiv arbetsplats och som bevis på detta framför hon att det är många sökande till utannonserade befattningar. Kort dessförinnan – i en artikel i ST Press nummer 7/2008 – skyllde generaldirektören Migrationsverkets ansträngda och stressade situation på svårigheter att rekrytera personal. Hur hänger det ihop?
Det är tråkigt att konstatera att Migrationsverket inte längre ens försöker leva upp till ambitionen att vara en attraktiv arbetsgivare.
Thomas Halvorsen
tillsvidareanställd
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.