Sätt av en timme och undersök vad du vill göra

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN 2016-04-12

Ibland måste vi fråga oss om vi nöjer oss med trygghet och en fast anställning. Om svaret är nej är det dags att göra en handlingsplan som hjälper oss att staka ut vår nya yrkeskarriär.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Den senaste tiden har flera coachsamtal haft ett likartat innehåll. De medlemmar jag talat med har fast anställning och har jobbat ungefär fem år på sin arbetsplats. De gillar kollegerna och chefen. De säger att arbetsuppgifterna från början var roliga och utmanande – men nu börjar rutinen smyga sig på. En av medlemmarna som jag pratade med började känna att arbetssituationen var demoraliserande. Jobbet hade blivit enkelt och slentrianmässigt.

Flertalet av dessa medlemmar är unga kvinnor som ofta har två eller tre små barn. De uppskattar anställningsvillkoren som ger stabilitet och trygghet. Men inombords känner de en gnagande längtan efter något annat: »är det verkligen det här jag ska göra?«

Jag tror att de här kvinnorna har fastnat i en »guldbur«. Med det menar jag att de har så mycket som är bra: lön varje månad, personalpolitik som passar för småbarnsåren, bra chef

och fina kolleger. Drivkraften att välja något annat och okänt är förmodligen svag. Rädslan är nog desto starkare.

Men det här är ett guldläge. Du har tid att undersöka vad du egentligen vill göra. Avsätt någon timme och fantisera om hur du vill att din yrkeskarriär ska se ut! Bryt sedan ned fantasierna i konkreta arbetsuppgifter. Då blir det lättare att hitta din väg. Bestäm dig för när du ska ha ett nytt jobb. Det är extra viktigt om du känner dig fångad av det trygga och välkända. Ta fram ditt personliga brev och cv. Vad behöver förtydligas?

Glöm inte att beskriva de yrkeserfarenheter du gjort under de senaste åren. När det är klart kan du – i lugn och ro – börja se dig om efter ett nytt jobb.



Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA