Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan, bland annat för ett oanmält hembesök i en privatpersons bostad. JO jämför agerandet med en husrannsakan och anser att Försäkringskassan brutit mot grundlagen.
Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet föreslår att flera myndigheter ska åläggas att lämna uppgifter om utlänningar som misstänks vistas olovligen i landet till polisen. STs ordförande Britta Lejon kallar förslaget symbolpolitik: ”Det skapar bara oro och stress bland våra medlemmar”, säger hon i ett pressmeddelande.
Skyddsombud inom Kriminalvården kräver att arbetsgivaren omgående anställer städpersonal. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket har kontor och toalett vid ett lärcentrum inte städats sedan april 2023, något som tidningen Arbetarskydd var först med att rapportera.
De statliga arbetsgivarna vill ha avtal utan centralt fastställda löneutrymmen och att lönen sätts i lönesättande samtal mellan chef och medarbetare. Det framkommer efter att Arbetsgivarverkets årsmöte, Arbetsgivarkollegiet, har fattat beslut om inriktningen av nästa års avtalsförhandlingar i den statliga sektorn.
En anställd vid Kriminalvården hotas av avsked sedan åtta kvinnliga kollegor berättat om muntliga och kroppsliga sexuella närmanden. Myndighetens personalansvarsnämnd har beslutat underrätta den anställde om tilltänkt avskedande.
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att handläggningen av ett ärende om bostadstillägg tagit oacceptabelt lång tid. JO kritiserar också andra delar av myndighetens hantering av dröjsmål.
I september varslade Arbetsförmedlingen 228 medarbetare om uppsägning. Hittills har 153 anställda erbjudits omplacering inom pendlingsavstånd – men endast 67 har tackat ja, enligt STs avdelningsordförande Åsa Johansson.
Regeringen ger Statens servicecenter i uppdrag att se över sin organisation och lokaliseringen av servicekontor. Bakgrunden är den minskning av myndighetens anslag som föreslagits.
Regeringen har beslutat att utse Thomas Bull till ny justitiekansler och chef för myndigheten Justitiekanslern, JK, från 1 mars 2025. Han är i dag justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.
Högsta domstolen, HD, ger inte prövningstillstånd för bilföretaget Tesla, som överklagat en dom i Göta hovrätt med koppling till den fackliga blockaden mot företaget. Den aktuella domen är en i en rad domar där Tesla tvistat om rätten att få ut registreringsskyltar.
Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot häktet i Helsingborg för att inte ha följt ett beslut från hovrätten. ”Det är anmärkningsvärt att ett enskilt verksamhetsställe bortser från domstolsbeslut”, skriver JO i sitt beslut.
Kulturens andel av statens utgifter minskade till 1,2 procent under 2023. Det är den lägsta nivån sedan 2004, konstaterar Myndigheten för kulturanalys i en sammanställning.
Kriminalvården presenterar två nya anstaltssatsningar i Skåne som tillsammans ska ge ett 90-tal arbetstillfällen. I Tollarp planeras en klass 3-anstalt med 110 platser och i Ringsjön planeras ett 40-tal nya platser för kvinnor.
En handläggare vid en tingsrätt i södra Sverige avskedas sedan hon olovligen tagit del av sekretesskyddade uppgifter i tre brottmål. Myndighetens personalansvarsnämnd har på arbetsgivarens begäran beslutat om avsked utan att avvakta rättegång.
54 statliga myndigheter har i sina regleringsbrev fått i uppdrag att genomföra förenklingar för företag. Nu ska Tillväxtverket stötta myndigheterna genom att erbjuda samverkan och dialog om förenklingsarbetet.
Antalet sjukskrivna på grund av stress har nått en ny rekordnivå, visar statistik från Försäkringskassan. ”Utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet”, framhåller analytikern Ulrik Lidwall.
Antalet statsanställda har vuxit kraftigt mellan 2011 och 2023. Mätt i årsarbetskrafter har ökningen varit 24 procent, enligt en ny rapport från Statskontoret. Under samma period har antalet myndigheter minskat med 13 procent.
Den åklagare som åtalats för att ha delat hemlig information från två utredningar med sina syskon fälls i Södertörns tingsrätt för brott mot tystnadsplikten.
En arbetsförmedlare riskerar avsked sedan han dömts till nio och ett halvt års fängelse för flera grova brott. I en anmälan till personalansvarsnämnden begär Arbetsförmedlingen att mannen ska skiljas från sin anställning.
Utbetalningsmyndigheten har i en första granskning lämnat 300 underrättelser till Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden om felaktiga utbetalningar och misstänkta bidragsbrott. ”Våra datamodeller har snabbt gett resultat och vi kan nu börja skicka underrättelser till de utbetalande myndigheterna”, berättar generaldirektör Per Eleblad.
Nyligen framförde Arbetsgivarverket önskemål om att myndigheter ska få tillåtelse att drogtesta anställda. På ST inleds nu arbetet med att komma fram till ett ställningstagande i frågan.
Riksrevisionen har inlett en granskning som ska svara på om Skatteverket gör tillräckligt för att motarbeta svartarbete. Skatteverket uppger enligt Riksrevisionen att myndigheten inte hinner med att utföra tillräckligt många kontroller.
Ökade möjligheter att jobba på distans har lett till att anställda börjat pendla längre sträckor, visar en studie från Tillväxtanalys. Särskilt tydlig är tendensen i storstäderna, där fler flyttat längre från jobbet.
Transportstyrelsen har varit drabbad av en överbelastningsattack som förhindrat åtkomst till myndighetens webbplats. Presschefen Mikael Andersson bekräftar för Publikt att det skapat problem både internt och för externa användare.
Samhällsekonomiskt kan det vara ineffektivt att kräva läkarintyg från sjunde sjukdagen av alla sjukskrivna, enligt en studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
Möjligheten att arbeta på distans har inte påtagligt påverkat myndigheternas effektivitet. Den slutsatsen drar Riksrevisionen efter en granskning. Men rapporten lyfter fram flera utmaningar.
Naturvårdsverkets redovisning av sin verksamhet ger regeringen bristfälligt underlag för sin styrning, och styrningen är delvis splittrad och ryckig, anser Statskontoret efter en myndighetsanalys. Naturvårdsverkets förvaltningsutgifter bör enligt Statskontoret i större utsträckning finansieras med förvaltningsanslaget.
En handläggare på Försäkringskassan avskedas sedan hon ertappats med fusk med föräldrapenning. Enligt arbetsgivaren har kvinnan tagit ut tillfällig föräldrapenning vid 53 tillfällen trots att hon arbetat.
Personalomsättningen i staten var förra året 11,8 procent, en liten minskning jämfört med 2022. Högst personalomsättning har Konkurrensverket med 22,1 procent. ”Vi jobbar medvetet för att få folk att stanna längre”, säger Karin Alling, HR-chef på myndigheten.
Regeringen har beslutat om en ny förordning om statliga myndigheters it-drift, som ger i uppgift till Försäkringskassan, Trafikverket och Skatteverket att stödja andra myndigheter. Reformen syftar enligt regeringen till att möta det allvarliga säkerhetspolitiska läget.