En anställd vid Kriminalvården får 25 dagars löneavdrag, enligt ett beslut från myndighetens personalansvarsnämnd. Detta efter att han vid två olika tillfällen ska ha kysst yngre kollegor på halsen.
Industrins ”märke” är satt till 6,4 procent över två år och nu följer förhandlingar på den övriga arbetsmarknaden. STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar ser positivt på att det finns en överenskommelse, men om den kommer att leda till reallöneökningar kan hon inte svara på.
ST avråder från förslaget att slå samman museerna Moderna museet och Arkdes med Statens konstråd. De ekonomiska vinsterna är små och osäkra, anser förbundet. Samtidigt finns risker för sämre verksamhet och förlorad specialistkompetens.
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet. De arbetar oftare ensamma och riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
Skatteverket har sagt upp den medarbetare som förlorade sin säkerhetsklassning för att hans fru har ryskt medborgarskap, efter beslut i personalansvarsnämnden. ”Jag är inte förvånad, men det känns tråkigt”, säger mannen till Publikt.
Kvinnor har nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män, enligt en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna finns enligt rapporten både inom arbetsliv och privatliv. Bättre arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan enligt myndigheten minska skillnaderna.
Arbetsgivarverket, som företräder arbetsgivarna på det statliga avtalsområdet, välkomnar det nya löneavtalet mellan parterna inom industrin. Andreas Nyström, förhandlingschef, är nöjd med att det blev ett tvåårigt avtal som ”ger mer stabilitet”.
Under 2024 ökade antalet myndighetsgemensamma kontroller jämfört med föregående år, redovisar Arbetsmiljöverket i en årsrapport. Samarbetet har lett till fler identifierade brott, fler återkrav och fler stoppade utbetalningar till ett samlat värde av över 91 miljoner kronor.
ST kräver omedelbar frigivning av den i Turkiet fängslade svenske journalisten Joakim Medin. ”Gripandet av Joakim Medin är en del av ett bredare mönster av förtryck i Turkiet. Vi kräver att han, liksom våra gripna fackliga kollegor, omedelbart släpps fria”, skriver ST i ett uttalande på förbundets sajt.
Regeringen föreslår ökat anslag till Sjöfartsverket i vårändringsbudgeten. Tillskottet ska enligt ett pressmeddelande säkra myndighetens sjö- och flygräddningsverksamhet under andra halvåret 2025.
Nu har fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om nya tvååriga löneavtal, som väntas bli vägledande för hela den svenska arbetsmarknaden. Överenskommelsen har ett värde på 3,4 procent i år och 3 procent nästa år. ”Nu har vi ett märke som kan bidra till reallöneökningar över tid”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.
Riksrevisionen har inlett en granskning av Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens arbete med att motverka felaktiga utbetalningar på grund av ändrade förhållanden. ”På det här området behöver myndigheterna arbeta effektivt för att minska risken att det blir fel”, betonar riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.
Allt färre anställda skulle rekommendera Skatteverket som arbetsplats, och förtroendet för ledningen minskar, visar myndighetens egna mätningar. ”Det är en nedåtgående spiral”, säger Anders Tell, avdelningsordförande för ST inom Skatteverket.
Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Försäkringskassan för brister i handläggningen av ett ärende om föräldrapenning, där följden blev att en förälder förlorade ett stort antal dagar med ersättning. ”Försäkringskassans hantering är naturligtvis helt oacceptabel och myndigheten förtjänar allvarlig kritik för det som kommit fram”, skriver JO Thomas Norling i sitt beslut.
Arbetsförmedlingen ska säga upp sina avtal med ett hundratal leverantörer inom matchningstjänsten Rusta och matcha. ”De seriösa och högpresterande leverantörerna ska få mer att göra och det här är ett steg mot det”, kommenterar inköpsdirektör Martin Kruse beslutet.
Skatteverket begär i sitt budgetunderlag drygt en halv miljard kronor ytterligare i anslag nästa år. Pengarna ska bland annat användas för att bygga upp en AI-verkstad för offentlig sektor samt i arbetet för att motverka fusk och fel vid beskattning av utdelningar.
Flexibilitet på arbetsplatsen bidrar till att underlätta arbetslivet för anställda med funktionsnedsättningar. En inkluderande kultur är viktig – och gynnar alla, konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, i en kunskapssammanställning.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har fortsatt stora problem med långsam handläggning inom många områden, konstaterar Justitieombudsmannen, JO. ”Att ärenden avgörs inom skälig tid är en fråga om rättssäkerhet”, understryker chefs-JO Erik Nymansson.
Var tredje kvinna med två barn under fem år arbetar deltid, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Bland män med motsvarande familjesituation arbetar en av tio deltid. ”För män är det inte så stora skillnader i arbetstid. De flesta arbetar heltid, oavsett hur gamla barnen är eller hur många barn de har”, konstaterar SCBs utredare Helena Löf.
Regeringen vill i sin vårändringsbudget ge Lantmäteriet 30 miljoner kronor i extra anslag i år. Pengarna ska bland annat användas för att anställa 20 personer för att manuellt granska handlingar som ska lämnas ut.
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Länsstyrelsen i Uppsala län för att en anställds tidigare JO-anmälan togs upp under hennes lönesamtal. ”Var och en har rätt att göra en anmälan till JO utan att löpa någon som helst risk för kritik eller repressalie från sin arbetsgivare”, betonar JO Per Lennerbrant.
Regeringskansliet köper ut en medarbetare vid utrikesdepartementet, UD, med ett avgångsvederlag på drygt 1,3 miljoner kronor. Anställningen upphör utan uppsägningstid 30 april.
Nästan hälften av alla sysselsatta arbetar hemifrån i någon utsträckning. Drygt 20 procent av de statligt anställda med eftergymnasial utbildning arbetar på distans minst halva arbetsveckan, enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån, SCB.
Migrationsverkets hantering av ansökningar om medborgarskap är ineffektiv, enligt en granskning som Riksrevisionen gjort. ”Bristen på ett tillräckligt bra stöd i prövningen innebär en risk för att ärenden inte bedöms enhetligt”, konstaterar Riksrevisionens projektledare Lovisa Ingström.
Migrationsverket skärper säkerheten vid prövningar inför beviljande av svenskt medborgarskap. Huvudregeln blir att den sökande ska inställa sig personligen hos myndigheten. ”Det här kom väldigt hastigt”, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande för ST inom Migrationsverket.
På de största statliga myndigheterna har antalet medarbetare per chef minskat de senaste åren. På Migrationsverket pågår ett projekt för att se över enheternas storlek. ”Vi vill ha närvarande ledare”, säger HR-specialisten Jenny Arvidsson.
Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten att Arbetsförmedlingens anslag för 2025 ska ökas med 60 miljoner kronor. Pengarna ska användas både till utökade kontroller av arbetslösa och för att kunna erbjuda bättre stöd.
Försäkringskassan begär i sitt budgetunderlag ytterligare 1,8 miljarder kronor i förvaltningsanslag för åren 2026–2028. ”Vår förmåga att verkställa demokratiskt fattade beslut är idag inte tillfredsställande”, skriver myndighetens generaldirektör Nils Öberg i förordet.
Det blir allt vanligare att studenterna på högskolan kommer från hem med högutbildade föräldrar. Under förra läsåret 2023/24 gällde det nästan hälften av högskolenybörjarna, konstaterar Universitetskanslersämbetet, UKÄ.