
Ett nyanserat nej kan vara vägen framåt
Att säga nej till nya arbetsuppgifter är inte lätt. Men om du gör det på rätt sätt kan det leda till bättre lösningar – och ökad respekt från chefen. Om läget är låst kan det vara en bra idé att vända sig till facket.
Chefen kommer med en helt ny arbetsuppgift. Det känns inte alls bra. Du vill säga nej. Men kan du verkligen göra det?
– Generellt har arbetsgivaren väldigt långtgående möjligheter att leda och fördela arbetet. Men förändras arbetsuppgifterna mycket måste man förhandla med facket, säger Pia Rothe, ombudsman på Fackförbundet ST.
Den anställde har sin arbetsskyldighet att tänka på. Att vägra utföra en uppgift kan i värsta fall leda till uppsägning. Samtidigt styr anställningsavtalet och arbetsbeskrivningen vad man förväntas göra på jobbet, där ramarna sätts av centrala och lokala kollektivavtal. De ser olika ut på olika arbetsplatser, men arbetsgivaren har alltid ansvar för arbetsmiljön och för att medarbetarna har rätt kompetens för jobbet.
Du ska ha alltså ha möjlighet att klara av de nya arbetsuppgifterna – och de ska inte innebära en orimlig arbetsbelastning. Om du tvivlar på att du har de förutsättningar som krävs är Pia Rothes råd att ta en diskussion med din arbetsgivare. Håller chefen fast vid sin plan kan du överväga att prova ett tag. Kanske fungerar det över förväntan.
– Men kontakta facket om du känner att arbetssituationen blir ohållbar. Eller direkt om du redan innan känner att uppgiften är omöjlig att klara. Då kan facket inleda en förhandling, säger Pia Rothe.
Att förutsättningarna framstår som omöjliga är ett gott skäl att vilja slippa en ny arbetsuppgift, men känslan kan också ha andra orsaker. Det är viktigt att reflektera över varför du vill säga nej, menar Karin Gustafsson, seniorkonsult på Novare Public.
– Sedan behöver du ärligt och tydligt förklara hur du ser på saken, men samtidigt vara nyfiken och fråga varför frågan kommer nu, säger hon.
Att visa förståelse för att det finns en orsak – en omorganisation, en kort deadline eller något annat – gör det lättare att påbörja en dialog med chefen.
Att vara nyfiken och lösningsinriktad är dock inte lätt om man känner sig arg och besviken när förslaget kommer. Men att behålla lugnet är viktigt, betonar Karin Gustafsson. Att bara säga nej är inget alternativ. Lyssna i stället, säg att du behöver fundera och be om ett möte senare.
– Då hinner du reflektera och blir förhoppningsvis inte så känslostyrd i ditt svar.
Sedan kan du klargöra att du behöver hjälp att få bättre förutsättningar, om uppgiften av något skäl är svår att klara av. Kanske en utbildning, tekniska hjälpmedel eller en mentor. Har du mycket att göra kan du begära hjälp med att prioritera bort annat.

Känns den nya arbetsuppgiften väldigt tråkig är Karin Gustafssons råd att förklara att förändringen påverkar motivationen. Och kanske föreslå att fler involveras.
– Man kan säga: ”Jag förstår att någon måste göra det, men vill vara ärlig med att det inte känns roligt. Finns det en möjlighet att vi är fler som delar på det?”
Eller så säger man okej, jag gör det, på kort sikt till att börja med, för teamets eller organisationens bästa.
– Men stå då också upp för din trivsel och utveckling och säg att om det fortsätter på lång sikt kommer det att påverka hur du trivs på jobbet, råder Karin Gustafsson.

Är den nya uppgiften så lågkvalificerad att det känns nedvärderande, bör du vända dig till facket, anser Pia Rothe. Ditt anställningsavtal kan ge vägledning om huruvida arbetsskyldigheten fortfarande gäller.
– Har du en kvalificerad handläggningstjänst är det inte okej att sätta dig i städet. Arbetsuppgifterna ska vara rimliga utifrån din kompetens och får inte bli så enkla att den inte omhändertas, säger Pia Rothe.
Orsaken till en motvilja kan också vara mer diffus. Något kanske tar emot.
– Även då tror jag att det är viktigt att man är ärlig och säger att ”det kommer inte att bli bra om jag gör det, det är långt ifrån min kompetens, motivation eller ambition. Kan vi lösa det här på något annat sätt?”, säger Karin Gustafsson.
Kanske rimmar inte de nya sysslorna med utfästelser du har fått om arbetsuppgifter när du anställdes eller i utvecklingssamtal. Men om ord står mot ord, och ingen annan kan vittna om vad som sagts, kan det vara svårt att leda i bevis. Därför är det klokt att fästa sådana överenskommelser i skrift, konstaterar Pia Rothe.
– Muntliga löften kan vara precis lika bindande som skrivna avtal, men är mycket svårare att bevisa, säger hon.
En anledning till att många tvekar inför att säga nej till nya arbetsuppgifter är en oro för att ett sådant nej – även om det är nyanserat och lösningsinriktat – innebär en risk för sämre löneutveckling, karriärmöjligheter och referenser.
Det behöver det inte göra, framhåller Karin Gustafsson, men det beror naturligtvis på hur ledarskapet ser ut. Oavsett vilken inställning chefen har är dock hennes råd att vara ärlig med hur man tänker och redo att diskutera.
– Det är det enda man kan göra. Att skaffa sig bra referenser eller löneutveckling genom att vara chefen till lags är hur som helst inte hållbart i längden.
Forskning visar att personer som säger nej på jobbet ofta får respekt för att de har integritet och är tydliga. Så ett nej följt av en ärlig dialog kan i bästa fall landa i motsatsen till det man oroar sig för, påpekar Karin Gustafsson.
– Chefen visste kanske inte att du var så här nyfiken, lösningsorienterad och hade så stor integritet. Vilket gör att nejet i stället kan leda till en starkare relation.
Så kan du hantera situationen när du vill säga nej
- Säg inte nej direkt. Undvik oöverlagda och känslostyrda reaktioner. Be i stället om betänketid och fundera över varför du inte vill.
- Förklara ärligt hur du ser på den nya uppgiften. Visa att du vill ha en dialog, är nyfiken och vill hitta lösningar.
- Säg till om du behöver utbildning, hjälp att prioritera eller något annat för att kunna utföra uppgiften.
- Överväg att prova ett tag och se om upplägget fungerar.
- Kontakta facket om läget är låst och du inte får förståelse för din ståndpunkt.
