Lönsamt ladda för löneprat – goda råd för din löneförhandling
Högre lön står på de flestas önskelistor. Med noggranna förberedelser får du ut mer av lönesamtalet. Glöm inte att lönen går att påverka året runt.
Lönen är en värdemätare på det jobb vi utför. Men det är inte alltid så det känns. Kolleger kanske tjänar mer än du utan att du förstår varför. Högre lön blir en bekräftelse på att arbetsgivaren uppskattar ens dagliga slit. Och vem vill inte ha mer i plånboken?
Det finns flera sätt att få upp sin lön. Det första du ska tänka på är att inte gå in på en för låg ingångslön. Kolla alltid
löneläget på en ny arbetsplats innan du accepterar ett lönebud. Fråga det lokala facket om råd, och förhandla innan du skriver på.
När du väl är anställd behöver du inte enbart gå och vänta på nästa lönesamtal. Se till exempel till att omförhandla din lön om du plötsligt skulle få nya och mer kvalificerade arbetsuppgifter.
I övrigt krävs ett systematiskt arbete och goda förberedelser för att uppnå ett lyckat löneresultat. Tänk långsiktigt!
ST Press lotsar dig hela vägen fram till handslaget med chefen.
I god tid före lönesamtalet
* För dagbok över vad du ägnar din arbetstid åt. Kanske gör du mycket saker som din chef inte ens är medveten om? Har du tagit på dig nya och mer kvalificerade arbetsuppgifter sedan sist är det hög tid att argumentera för ett lönepåslag.
* Har du gått någon vidareutbildning under året? Ambitioner och nya kunskaper är väl värda att lyfta fram när det blir dags att diskutera lön. Även kompetensutveckling utanför jobbet kan vara relevant.
* Leta rätt på anteckningarna från ditt senaste utvecklingssamtal. Har du kanske uppnått mål som du och din chef tidigare har enats om? Använd underlaget för att påvisa framsteg du gjort.
* Ta reda på om det finns någon lönepolicy på din arbetsplats. Den slår fast vilka principer och kriterier som styr lönesättningen, och kan vara en god hjälp när du samlar argument.
* Om det har gjorts en arbetsvärdering där du jobbar, plocka fram den. Använd den som måttstock för att bedöma svårighetsgraden i ditt arbete – vad du gör – och din egen kapacitet – hur du genomför dina uppgifter. Borde du ha mer betalt?
* Skaffa grepp om lönebilden på jobbet. Vad tjänar andra med liknande jobb, och hur ser löneutveckling och lönespridning ut? Hur ser det ut på andra liknande arbetsplatser? Hör med personalkontoret, facket, kolleger, vänner och bekanta – ju mer du vet, desto bättre.
* Gör en omvärldsanalys. Hur ser marknaden ut för din yrkesgrupp, är det ont om folk med dina meriter? Det kan vara ett skäl till högre lön – men hota inte med att byta jobb om du inte är beredd att faktiskt göra det.
* Ta en titt på såväl jämställdhetslagen som villkoren för föräldralediga. Osakliga löneskillnader är olagliga, och som småbarnsförälder ska du inte missgynnas lönemässigt.
* Tänk igenom vad du personligen är bra på, som matchar kraven i ditt jobb. Är du snabb, effektiv, kreativ, serviceinriktad, bra på att samarbeta? Är du redo att ta på dig nya arbetsuppgifter? Skriv löpande ner alla argument du hittar för att just du förtjänar högre lön.
När några veckor återstår
* Ta reda på tidsplanen för lönesamtalen så att du inte blir överrumplad när det är din tur.
* Att bombardera chefen med argument är inte alltid lyckat. Gå igenom allt du tidigare har skrivit ner, sortera och välj ut dina starkaste kort. En del kan passa bättre att lämna över på papper, medan annat blir stödord inför mötet med chefen.
* Räkna på vilken löneökning som är rimlig. Frågan kan komma vid lönesamtalet, och då ska du inte begära för lite. (Att du behöver högre lön på grund av höga personliga omkostnader är dock ett dåligt argument.)
* Fastna inte i att andra tidigare fått
lönelyft när du blivit utan. Använd det
i stället som utgångspunkt när du frågar varför inte du kan få lika mycket nu. Om inte annat ger svaret ammunition till nästa löneförhandling.
Dagen innan
* Välj plats med omsorg om du kan påverka det. Bakom sitt skrivbord har chefen ett psykologiskt övertag. En mer neutral plats gynnar dig sannolikt, gärna utan telefoner och andra störande moment.
* Coacha dig själv. Du måste tro på att du gör ett kanonjobb och är värd högre lön om du ska lyckas övertyga någon annan om samma sak. Sträck på dig och tänk på alla dina fördelar – våga tro att du är något!
Själva samtalet
* Kom i tid! Se till att först få en liten stund för dig själv där du kan samla tankarna och repetera dina argument.
* Leverera dina argument ett i taget, sakligt och lugnt. Kanske vill chefen kommentera det du säger. Försök också att lyssna på de svar du får på olika punkter. De kan fungera som vägledning inför nästa lönesamtal. Anteckna gärna under mötet, eller direkt efteråt.
* Fokusera på dina egna förtjänster när du motiverar varför du bör ha höjd lön, inte på andras brister. Det är inte deras tillkortakommanden som gör dig mer värd, utan dina prestationer.
* Var observant på ditt kroppsspråk. Att flacka med blicken och sitta längst ut på stolskanten bör undvikas. Glöm inte att chefen också är människa, och kanske också tycker att situationen är en smula obehaglig. Försök att slappna av och vara trygg i att du har förberett dig så väl.
Om du ändå inte lyckas få upp din lön kanske du ska byta jobb – om inte helt och hållet så i alla fall till en ny tjänst hos samma arbetsgivare. Det brukar ge goda möjligheter till höjd lön.
Lycka till!
Läs mer
Är din lön konkurrenskraftig? Gå in på STs Lön- och avtalswebb och läs mer om lön och löneförhandling: http://www.st.org/?id=4799