Hur ska jag hantera konflikter på jobbet?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2010-11-12

Jag skulle vilja bli lite bättre på att hantera konflikter på jobbet. Kan du hjälpa mig med några tips?

Förr eller senare hamnar vi i någon form av konflikt på vår arbetsplats, någon situation där våra intressen står mot andras och ingen part vill ge vika.

Det finns många orsaker till konflikter. Det kan exempelvis handla om bristande information, oklara mål eller rena missförstånd. Men jag ser ändå främst tre huvudkällor till konflikter: skillnader i värderingar, skillnader i drivkrafter och skillnader i synen på »verkligheten«.

Värderingar handlar om de grundläggande tankemönster och de generella övertygelser en individ eller organisation har. Här finns det utrymme för oceaner av missförstånd då vi närmar oss en frågeställning, ibland ifrån helt skilda håll. En stor uppgift för dig är att faktiskt fundera på vad du står för. Vilka är dina värderingar?

Lägg sedan till att vi alla går till arbetet med olika drivkrafter i bagaget. Vissa kollegor vill fördjupa sig, andra vill bredda sig, några vill ha omväxling och några vill få mer inflytande. Ovanpå detta kan man sedan lägga organisationens drivkrafter och mål, som kan variera från år till år. Det pusslet kan vara ganska intressant att fundera vidare på – och särskilt vad som driver dig?

Slutligen har vi dessutom synen på »verkligheten«. Har vi mycket eller litet att göra på arbetsplatsen? Har vi högt eller lågt i tak? Går vi bra eller går vi dåligt? Såväl chefer och anställda borde kanske reflektera mer över just denna verklighet. Här handlar det bland annat om att tänka efter, samla argument och stå för sin syn.

Om du själv tänkt över dina värderingar, dina drivkrafter och din syn på verkligheten« kan du få en bättre förståelse för din motparts argument, utan att nödvändigtvis hålla med. Ännu längre kan du komma med frågan »Hur tänker du när du säger så där?«.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA