För gamla för att få ett jobb

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2015-03-03

Jag tror att åldersdiskriminering förekommer på våra arbetsplatser. Mot bättre vetande och alldeles säkert omedvetet. Särskilt drabbar detta äldre kvinnor. Jag skulle önska att fler chefer som rekryterar personal började fundera över vad som egentligen styr deras val. Vad får man om man väljer en kvinna i medelåldern?

Av:  Inger Ehn Knobblock

Det är vanligt att medlemmar ställer frågor som handlar om deras biologiska ålder. De undrar helt enkelt om de är för gamla för att kunna få ett nytt jobb. Den här åldersoron är inte bara något som personer som närmar sig sextio bär på. Redan före fyrtioårsåldern börjar många kvinnor ängslas för sin ålder.

De har vanligtvis en gedigen akademisk utbildning eller viktiga erfarenheter för att kunna utföra ett kvalificerat arbete. Likväl jagas de av åldershetsen. Jag kan inte utifrån mina erfarenheter ge dem några lugnande besked. Jag brukar i stället fråga dem vad för slags jobb de är ute efter, och vilket slags innehåll de vill ha i arbetet.

Jag tror nämligen att en kvinna kommer att möta mer eller mindre starka föreställningar om att åldern har betydelse för hur bra hon gör ett jobb, beroende på vilket sammanhang hon söker sig till.

Jag är förbryllad över att inte fler arbetsgivare tycks ha upptäckt kvinnors engagemang och lust att jobba. Det blir extra tydligt för de kvinnor som fått barn och på grund av föräldra- och familjeansvar tvingats stå tillbaka.

När turen kommer till dem finns det hur mycket kraft som helst att ösa ur. De har både längtan att göra ett bra jobb och tid att utföra det. De har ofta stora möjligheter att bestämma över sitt liv och sina prioriteringar. Men inte nog med det.

De har också vanligtvis massor av erfarenheter av att leda och fördela arbete. Föräldraskapet ger många gånger liknande erfarenheter som ett arbetsrelaterat ledarskap erbjuder.

Så nästa gång det är dags att rekrytera ny personal: stirra dig inte blind på födelseåret.

Inlagt av Ylva Wadell (ej verifierad) mån, 03/09/2015 - 11:55
Hej! Oj vad jag önskar att du hade rätt när du skriver så positivt om bl a ledarskapserfarenheten hos äldre! Som "nyarbetslös" träffade jag en sk coach hos Trygghetsstiftelsen som efter en blick på mitt cv sa - oj, du är ju en dröm att anställa, du har ju jobbat med allt (inom personal- och kompetensutveckling)! Två år och ca 150 sökta arbeten senare säger en ny "coach" - det är klart att ingen vill anställa dig du är ju alldeles för kunnig, idag vill man bara anställa människor med sk spetskompetens, bredden ska chefen stå för....! Så, dessvärre, att vara bred, ha ledningserfarenhet odyl är dessvärre än nackdel när man är arbetslös - samtidigt som arbetslösa ofta får höra att de är arbetslösa p g a brist på kunskap och erfarenhet.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA