En empatisk chef är a och o
Kriminalvårdare får inte blir arga. De är proffs på att hantera sin ilska.
Förolämpningar och hot är vardagsmat för kriminalvårdarna. Flertalet låter sig inte provoceras. De har proffsredskap. Ilskan överförs i praktisk handling – rapportering, larm och snack med chefen. En stödjande empatisk chef är a och o. Anställda mår inte bra om de lämnas ensamma med problemen, enligt Brottsförebyggande rådet.
– Förutsättningarna att kunna stå emot starka provokationer ökar också med erfarenhet och ålder. Omdömet blir bättre med åren, säger psykolog Martin Grann som är kriminalvårdens forskningschef. Den som misslyckas blir själv förlorare.
Var fjärde anställd inom kriminalvården utsattes förra året för hot, våld eller trakasserier från intagna. Samtidigt har de en etisk utmaning att inte låta sig provoceras.
– Det är särskilt höga krav på svensk personal som både är vakter och vårdare, som både ska låsa in, hålla ordning och visitera och samtidigt vara varma medmänniskor i behandlingsprogram, säger Martin Grann.
I stället för att reagera instinktivt och ge igen med samma mynt måste tankarna styras till ett regelverk. I andra yrkesgrupper, som är lindrigare utsatta, kan det vara idé att skaffa sig ett eget regelverk och bli sin egen ilskas proffsbekämpare.