Du har fler val än du tror

PÅ JOBBET: KARRIÄR2008-06-24

Om du känner dig missnöjd med jobbet eller karriären kan sommaren ge tid till eftertanke om vad du kan och vill göra. Du har förmodligen fler valmöjligheter än du tror.

Av:  Sofia Brax

Ärligt talat, vad är det egentligen som styr din karriär? Slumpen? Andras förväntningar? Eller du själv?

     – Min uppfattning är att väldigt många går omkring och känner sig som offer för omständigheterna. Man nöjer sig med att vara missnöjd, för att man inte tror att man har så mycket val, säger Sandra Olsson.

Hon är verksamhetschef på det affärsdrivna nätverket Women in Progress, och handleder karriärplaneringsgrupper. Hennes erfarenhet är att vi ofta har betydligt fler valmöjligheter än vi tror. Fast det kan kräva en del mod att inse det.

– Det är ju enklast att lägga skulden utanför sig själv. Om du inte kan påverka kan du ju inte ta tag i det...

Givetvis finns det också begränsningar, det är hon noga med att påpeka.

– Men det handlar om att ta reda på vilka av dem som är verkliga och vilka som bara finns i ditt huvud. Så att du kan lägga din energi där den ska vara.

Du har alltid valmöjligheter

Det är så lätt att säga »jag har inget val«. Men i praktiken har du alltid val. Alla är inte nödvändigtvis något som passar dig. Men de finns.

Berit har betalat leverantörsfakturor på samma avdelning i 35 år, men börjat vantrivas sedan hon fick en ny chef. Hon anser sig inte ha något annat val än att härda ut, »för vem anställer en 58-åring«?

– Hon kan ha valet att starta eget. Hon kanske inte alls har lust, men då har hon ändå valt. När alternativen inte framstår som attraktiva kanske man får lirka lite mer och gå på djupet: vad har jag för talanger och var ligger de egentliga begränsningarna? Jag vet en kvinna som hade en passion för släktforskning, hon började släktforska åt svenskättlingar i USA, och arrangerade sedan rundresor för dem. Ibland kan du ha fördelar som du inte ser. Som äldre har du ofta en annan frihet. Du har kanske betalat av huset, barnen har flyttat hemifrån. Du kan ha möjlighet att lägga din kraft på en hobby och leva på det, säger Sandra Olsson.

Alla val är förknippade med en kostnad

Det är lätt att vilja ha allt: Ett statusfyllt chefsjobb, massor av barn, långa semestrar, en vältränad kropp och ett brinnande ideellt engagemang. Men väljer du något måste du alltid välja bort något annat. Därför är det viktigt att hitta dina grundvärderingar: Hur vill du leva ditt liv – eller inte leva det? Skaffa en vision som du kan luta dig mot i alla olika småbeslut.

Anna, 33, blev jättesmickrad när hon blev erbjuden ett chefsjobb. Men i själva verket tyckte hon att hon jobbade för mycket redan innan. Nu vet hon inte hur hon ska göra.

– Väljer du att göra klassisk karriär och måste jobba mycket, innebär det att du väljer bort en del fritid. Tänk ut vad det kan ha för konsekvenser. Kan du tänka dig det? På samma sätt, om du i stället väljer att arbeta deltid en del av livet, innebär det att du går ner i lön en tid. Då får du tänka ut vad det får för konsekvenser. Och om du tycker att det är värt det. Glöm inte väga in aspekter som stress, livskvalitet och långsiktiga effekter.

Medvetenhet kan lösa mycket

Du måste inte alltid göra någon drastisk förändring. Ibland räcker det med att reda ut begreppen för att bli nöjdare. När du inser vad dina olika valmöjligheter innebär, känner du dig förmodligen inte inträngd i ett hörn längre. Och ofta är det just det som är hela problemet.

Yvonne, 44, är en fantastisk utredare, som brinner för sitt arbete. Men på senare år har hon sett en efter en av sina kollegor avancera från chefspost till chefspost. Hon känner sig frustrerad.

– Ett chefsjobb må innebära hög lön och status. Men det kanske inte är det som du innerst inne behöver. Du måste inte röra dig uppåt för att göra karriär. Du kan även fördjupa eller bredda ditt arbetsområde. Ett klassiskt misstag är när skickliga yrkesmänniskor befordras till chefstjänster där de inte längre får göra det de är duktiga på. Många tackar ja för att de känner sig smickrade. Risken är att du glömmer vad det är i ditt arbete som du är bra på, tycker är roligt. I slutet av arbetslivet är det bara du själv som vet om du haft en lyckosam karriär eller ej.

Du kan alltid göra nya val vid ett annat tillfälle

Ramla inte i fällan att allt ska ske just nu. Arbetslivet är långt. Det finns ingen anledning att du ska göra alla roliga saker på en gång.

Anita, 38, har tre små barn hemma och drömmer om att gå ner i arbetstid. Problemet är att hon då kommer att tjäna mindre och inte kan söka chefstjänster.

– En variant är att tänka: De här närmaste tre åren tycker jag att det är värt det. Om tre år kanske det ser helt annorlunda ut. I stället för: Om det inte händer nu kommer det aldrig att hända. Kanske har familjen inte råd att flytta till större boende eller behålla segelbåten om ena föräldern ska gå ner på deltid. Men de kanske kan avstå från det under en period. För att kunna se möjligheterna när de kommer behöver du ha en viss flexibilitet. Har du koll på dina grundvärderingar, har du lättare att uppfatta de möjligheter som dyker upp. Och utvärdera dem. Då får du också en trygghet i att de kommer.

Så kan du jobba med karriärplanering

  • På egen hand.
    Det finns många bra böcker ute nu. På www.st.org/karriar hittar du också en
    struktur du kan följa. Fördelar: Inga stora kostnader.
  • I grupp.
    Hos en arrangör eller i egen regi. (Helst inte med kollegor
    från samma arbetsplats). Fördelar: Det blir av, du får andra infallsvinklar och
    blir utmanad i dina föreställningar.
  • Individuell coachning.
    ST erbjuder ett individuellt coachningssamtal till dig som är medlem (se www.st.org). Ibland kan man få en längre coachningsperiod bekostad av arbetsgivaren. Välj en bra
    coach! Fördelar: Du får en skräddarsydd lösning.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA