Annons:

»En del medlemmar är oroliga att de ska ha gjort något fel, oroliga att själva bli inblandade«, säger STs avdelningsordförande Bruno Lenell om korruptionshärvan på Statens fastighetsverk.
Bild: Casper Hedberg
»En del medlemmar är oroliga att de ska ha gjort något fel, oroliga att själva bli inblandade«, säger STs avdelningsordförande Bruno Lenell om korruptionshärvan på Statens fastighetsverk.

»Vi visste att saker inte fungerade«

STATENS FASTIGHETSVERK2017-02-15

När TV4s Kalla fakta granskade Statens fastighetsverk i slutet av januari rullades en omfattande korruptionshärva upp. Enligt STs avdelningsordförande Bruno Lenell har förtroendevalda på myndigheten länge känt sig frustrerade.

Av:  Emmeli Nilsson

– Den ljusa sidan av hela krisen är att nu lyssnar verksledningen. Vi förtroendevalda har varit väldigt frustrerade under lång tid. Vi har lyft problem med hög arbetsbelastning och den psykosociala arbetsmiljön, men inte fått respons förrän nu, säger Bruno Lenell som är ordförande för ST inom Fastighetsverket.

Korruptionshärvan vid Statens fastighetsverk rullades upp efter en granskning av TV4s Kalla fakta. En högt uppsatt chef anklagas för att ha renoverat privata fritidshus med skattepengar, och för att ha hyrt ut hus som tillhört Statens fastighetsverk till vänner och släkt. Enligt Kalla fakta ska generaldirektören Björn Anderson ha känt till missförhållandena sedan 2014. Ändå vidtogs inga åtgärder förrän 2016. Då hade medarbetare gjort upprepade anmälningar om missförhållanden.

Myndigheten skriver på sin webbplats att en extern utredning inleddes våren 2016, följt av en polisanmälan i oktober.

Utöver Björn Anderson är en tidigare fastighetschef, dennes hustru, en fastighetsdirektör och två personer som arbetar hos leverantörer misstänkta för korruptionsbrott eller trolöshetsbrott.

Bruno Lenell säger att de anställda på Statens fastighetsverk blivit starkt påverkade av de senaste veckornas händelser.

– Personalen här har redan en mycket hög arbetsbelastning. En sådan här händelse skapar ovanpå det misstänksamhet. En del medlemmar är oroliga att de ska ha gjort något fel, oroliga att själva bli inblandade.

Samtidigt upplever många medlemmar på Statens fastighetsverk att Kalla faktas granskning gjort att trycket lättat och att de kan prata mer öppet än innan skandalen briserade, menar Bruno Lenell.

– Vi visste ju att saker inte fungerade, men inte vidden eller arten av det hela. Det kanske fanns en röd tråd i detta att ledningen inte lyssnade.

Under den tid polisutredningen pågår är den administrativa direktören Marja-Leena Pilvesmaa vikarierande generaldirektör.

– Jag vill ge Marja-Leena Pilvesmaa en eloge, hon har verkligen lyssnat på oss från den fackliga sidan. Hon vill ha vår hjälp på ett mer integrerat sätt. Jag ser bara fördelar med Marja-Leena som generaldirektör. Jag hoppas att regeringen bestämmer sig för att förlänga hennes förordnande, säger Bruno Lenell.

Gneraldirektören anhölls

25 januari. Statens fastighetsverks generaldirektör Björn Anderson och myndighetens fastighetsdirektör anhålls misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. En tidigare fastighetschef och hans fru anhålls misstänkta för grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott respektive medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Alla fyra har försatts på fri fot men misstankarna kvarstår.

1 februari. En person hos en leverantör till Statens fastighetsverk delges misstanke om grov bestickning och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Samma dag inleder Justitiekanslern en förundersökning om misstänkt brott mot efterforskningsförbudet vid myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA