Annons:

»I Sverige är vi inte så bra på att ta hand om vissel­blåsarna«

STATENS FASTIGHETSVERK2017-02-15

Härvan på Statens fastighetsverk tycks tillhöra de allvarligaste fallen av myndighetskorruption i modern tid. Det anser Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Av:  Emmeli Nilsson

Om misstankarna stämmer är händelserna vid Statens fastighetsverk mycket allvarliga, anser Olle Lundin. Han har svårt att komma på jämförbara exempel när det gäller svenska myndigheter. Det är uppenbart att det inte har funnits något fungerande internt kontrollsystem vid Statens fastighetsverk, menar han. Ett ansvar som faller tillbaka på ledningen.

– Ett bekymmer med korrupta miljöer är att man till slut ser det som en normalitet. Gränserna flyttas sakta men säkert. Då är det inte säkert att man förstår att man gör något som är fel, eller till och med olagligt.

I det här fallet har anställda uppenbarligen larmat under lång tid utan att något hänt. Olle Lundin drar paralleller till Macchiarini-affären på Karolinska institutet. Även där sade personal ifrån långt innan händelserna nådde medierna, men ledningen valde att inte agera.

– Det blir för obekvämt. I Sverige är vi inte så bra på att ta hand om visselblåsarna. De uppfattas ofta som lite halvtokiga, säger Olle Lundin.

Han tror att det behövs en kulturförändring i svenska organisationer, där det uppfattas som positivt när någon påpekar felaktigheter, i stället för att det tolkas som obekvämt eller krångligt.

I somras avslöjade Dagens Nyheter oegentligheter vid Riksrevisionen som fick alla tre riksrevisorer att avgå. Att många felaktigheter vid myndigheter avslöjats på kort tid skulle kunna bero på att medier blivit bättre på att göra sitt jobb, säger Olle Lundin.

– Men jag vet inte, det verkar bli fler och fler härvor som uppdagas. Att det bara är medierna som hittar sådant här visar ju också att vi har kontrollsystem som inte fungerar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA