Fastighetsverkets anställda välkomnar avslut
Efter flera års utredande väcks nu åtal i korruptionshärvan vid Statens fastighetsverk. Att skandalen äntligen får sitt rättsliga efterspel är efterlängtat. ”Det känns skönt. Nu kan vi kanske snart få ett avslut på den här affären”, säger Kerstin Linder, ordförande för ST-avdelningen på myndigheten.
STs avdelningsordförande Kerstin Linder säger att det har varit en orolig tid för medarbetarna ända sedan härvan avslöjades för tre år sedan. Det var då som dåvarande generaldirektören och en fastighetsdirektör anhölls efter att mutmisstankar avslöjats i TV4-programmet Kalla fakta.
I går, tisdag, åtalade åklagaren sex personer misstänkta för bland annat grovt tagande av muta, grovt givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och tjänstefel. Av de sex åtalade har tre tidigare varit anställda på myndigheten.
Dåvarande generaldirektören Björn Anderson åtalas för tjänstefel, eftersom han inte inom rimlig tid gjorde anmälan om de brottsmisstankar han fått information om. Huvudåtalad är den tidigare fastighetsdirektören som enligt åtalet bland annat låtit Statens fastighetsverk betala för byggnationer på hans privata fastigheter. Chefsåklagare Martin Bresman vid Riksenheten mot korruption bedömer brotten som grova.
Att det nu väcks åtal mot de inblandande kommer inte som någon överraskning för personalen på Statens fastighetsverk. Snarare är det efterlängtat att man nu kan börja se slutet på den här historien.
– Många har haft svårt att fatta hur det kunde ske och den här långa tiden av att vänta och se har varit jobbig. Därför känns det viktigt att få ett avslut och kunna gå vidare, säger Kerstin Linder.
Omedelbart efter tillslaget i januari 2017 fick myndigheten en ny tillfällig generaldirektör och i februari 2018 kom den nuvarande chefen Ingrid Eiken Holmgren på plats.
STs Kerstin Linder berättar att de senaste åren präglats av intensivt arbete för att en liknande skandal inte ska kunna upprepas. Det handlar om en helt ny ledning, omorganisationer och mängder av olika styrdokument, riktlinjer och policys.
– Det är hur mycket som helst. Och det pågår fortfarande, säger hon.
Ett exempel är att upphandlingsenheten förstärkts från några enstaka personer till i dag femton medarbetare.
I dag är stämningen på myndigheten god, enligt Kerstin Linder.
– I början var det oroligt, men nu är det inga konstigheter längre. Det som hände var tragiskt, men nu väntar vi på att rättvisan ska ha sin gång.
Hur tror du det kommer att gå då?
– Det har jag ingen aning om.
Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren skriver i en kommentar på myndighetens webbplats att mycket har gjorts för att stärka förvaltningskulturen på SFV. Bland annat har man infört en ny visselblåsarfunktion och inrättat en roll som rättschef med uppgift att leda verkets kvalitetssäkringsarbete.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.