»Vi går på knäna«

BROTT2007-12-11

– Man har verkligen dragit åt handbromsen ordentligt här på slutet, konstaterar Margareta Hofvenstam, ST inom Åklagarväsendet, apropå den ekonomiska krisen.

Åklagarväsendet har tvingats dra i nödbromsen (se artikel ovan till höger). ST inom Åklagarväsendet är överens med arbetsgivaren om att det behövs mer pengar. Enligt Margareta Hofvenstam går man på knäna på många håll – arbetsbelastningen är hög överallt:

– Organisationen är så tajt att det inte får vara några borta, för då brakar det nästan ihop. Ärendeinflödet har ökat och vi har fått nya arbetsuppgifter som vi inte hade tidigare och som vi inte har fått ekonomisk täckning för.

Några signaler om arbetsbrist har inte kommit, men arbetsgivaren har kallat till förhandling den 17 december. Att anslaget för 2008 inte kommer att räcka för oförändrad verksamhetsnivå står klart. Åklagarväsendet kommer också att ta med sig ett överdrag på 27 miljoner kronor från innevarande år. Det kommer att leda till motsvarande sparkrav nästa år.

– 82 procent av våra kostnader är personalkostnader. Vi har inte börjat förhandla om lönerna än – men vår ambition är inte att hamna på miniminivån, säger Margareta Hofvenstam.

Ett sätt att öka effektiviteten och få ut mer av anslaget är att renodla åklagarrollen och lägga över fler arbetsuppgifter på administrativ personal. Den administrativa personalen är betydligt billigare än åklagarna.

– Varje krona man satsar på åklagarväsendet får man ut mycket av.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA