Ekonomisk kris för åklagare

BROTT2007-12-11

Åklagarväsendet har drabbats av ekonomisk kris. Åklagarmyndigheterna måste göra sig av med de extraanställda som skulle beta av de mål som samlas på hög, uppger TT.

– Läget ser mörkare ut än vad vi trodde tidigare i höstas. Nu ser det riktigt illa ut, säger chefsåklagare Stefan Bergman vid Södertörns åklagarkammare till TT.

Enligt Stefan Bergman är förklaringen till den akuta krisen att polisen och domstolarna fått ökade resurser, medan åklagarväsendet inte fått motsvarande förstärkningar.

För nästa år har 960 miljoner kronor anslagits till åklagarväsendet, men ett underskott på 27 miljoner kronor i år kommer att belasta budgeten för 2008.

– Vi har inte lyckats minska våra utgifter som vi räknade med eftersom vi behövt hjälp av extrainsatt personal, säger Agnéte Löthman, ekonomidirektör vid riksåklagaren, till TT.

De som jobbat extra har nu sagts upp eller kommer att tvingas sluta eller omplaceras. Enligt Agnéte Löthman ska åklagarna spara på allt som går i verksamheten.

– Vi måste omfördela pengarna och kanske skjuta upp vissa utbildningar, säger hon.

Agnéte Löthman säger till TT att förhoppningen är att besparingarna inte ska förlänga handläggningstiderna, men Stefan Bergman är mer pessimistisk:

– Vi kommer inte hinna med alla ärenden. Vissa brottstyper måste läggas på hög.

Fakta · Åklagare

På åklagarmyndigheten arbetar drygt 1.150 personer, varav ungefär 840 är åklagare och övriga är administrativ personal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA