Vart tredje IT-projekt fördyras

RIKSREVISIONEN2011-01-21

En tredjedel av alla statliga IT-projekt drar över budget, visar en granskning från Riksrevisionen. Problemet beror på bristande kompetens hos beställarna, enligt rapporten. ”Man vet inte alltid vad man beställer”, säger Qaisar Mahmood på Riksrevisionen.

Riksrevisionen har undersökt drygt 800 IT-projekt på ett sjuttiotal statliga myndigheter. Av de projekt som avslutades 2009 överskred en tredjedel budgeten. Det är framför allt de stora projekten som blivit betydligt dyrare än tänkt. De största satsningarna drar i genomsnitt över sin budget med 55 procent, nästan dubbelt så mycket som genomsnittet bland dem som drar över.

En liknande granskning gjordes 1999, och resultaten har inte förbättrats sedan dess. Qaisar Mahmood, ansvarig för granskningsprogrammet Effektiv förvaltning, där IT-granskningen ingår, tycker ändå att verkligheten är något bättre än den mediala bilden av IT-projekt.

– Två av tre håller sig inom budget, och det är egentligen de stora projekten som dras med problem.

IT-projekt blir alltmer tekniskt avancerade, påpekar han. Det betyder att myndigheterna måste vässa sin beställarkompetens för att göra en realistisk bedömning av vad ett projekt kostar.

– Man vet inte alltid vad man beställer. Vi har sett att IT-avdelningar kan leva sitt eget liv i en myndighet. Då blir det en svag koppling mellan de tekniska lösningarna och behoven hos användarna – medborgare och anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA