Varnar för låg takhöjd
Sex av tio poliser vågar inte framföra kritik på jobbet, visar en medlemsenkät som Polisförbundet gjort. Även bland civilanställda inom polisen finns uppfattningen att det är lågt i tak, säger STs avdelningsordförande Karin Svenning.
Polisförbundet har under lång tid fått signaler från medlemmar om att chefer inte accepterar kritik av arbetsmetoder, ledarskap eller mål för verksamheten, skriver förbundets ordförande Lena Nitz i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Och en medlemsundersökning som förbundet gjort bekräftar bilden. Nästan sex av tio vågar inte framför kritik av rädsla för repressalier, och drygt 40 procent saknar förtroende för sin enhetschef.
STs avdelningsordförande inom polisväsendet, Karin Svenning, säger att hennes intryck är att öppenhet och takhöjd varierar starkt.
– På vissa håll är det hyfsat, på andra inte. En del medlemmar upplever att de straffas för att de framför sina åsikter.
Facken har gemensamt tagit upp problemet med arbetsgivaren, men hittills är responsen dålig, anser Karin Svenning.
– De har inte samma bild.
De länsvisa polismyndigheterna har genomfört ett projekt med diskussioner om en gemensam värdegrund. Det har gett vissa goda resultat, säger Karin Svenning.
– Vi har märkt att man nu är mer benägen att anmäla misstänkt tjänstefel, man håller inte varandra om ryggen lika mycket. Men vi har en bra bit att gå när det gäller hur chefer agerar mot medarbetare på vissa håll.
Rikspolischefen Bengt Svenson säger i en skriftlig kommentar till debattartikeln att den medarbetarenkät som polisen planerar att genomföra i vinter ska innehålla en djupare analys av öppenheten. Frågan ska också diskuteras på en konferens för fack och chefer i november.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.