Varannan arbetsgivare brister i att förebygga smittspridning

ARBETSMILJÖ2022-02-24

Arbetsmiljöverket har gjort närmare 3 000 inspektioner av arbetsplatser som haft inriktning på arbetet mot smittspridning. Mer än varannan arbetsgivare hade brister. Många hade aldrig tänkt på smitta som en arbetsmiljörisk.

Under förra året gjorde Arbetsmiljöverket på uppdrag av regeringen en stor inspektionsinsats mot smittspridningen på landets arbetsplatser. Enligt ett pressmeddelande fokuserade inspektionerna på branscher där många kontakter mellan människor förekommer och där arbete hemifrån inte var ett alternativ. Verksamheter där personalen tidigt blivit vaccinerade, som i vård och omsorg, ingick inte i inspektionsinsatsen.

”Pandemin har varit en ögonöppnare för många arbetsgivare om att smitta kan vara en arbetsmiljörisk, det är en viktig lärdom även för framtiden. Många arbetsgivare hade inte heller tillräcklig kunskap om hur de kunde motverka smittspridning på sina arbetsplatser”, konstaterar projektledaren Malin Cato i pressmeddelandet.

Sammanlagt gjordes nästan 3 000 inspektioner runtom i landet, bland annat på statliga servicekontor och på arbetsplatser inom spårtrafiken. Vid inspektionerna kontrollerade myndigheten vad arbetsgivaren hade gjort för att förebygga smittspridning. De flesta inspektioner genomfördes via telefon, med undantag för stora byggarbetsplatser, som inspekterades på plats.

53 procent av inspektionerna ledde till krav på att åtgärda arbetsmiljöbrister. Arbetsmiljöverket har i huvudsak ställt krav på att arbetsgivarna ska undersöka, riskbedöma och vidta åtgärder för att förebygga smittspridning, utbilda anställda om detta och ha rutiner för att utreda ohälsa, olycksfall och tillbud kopplade till smitta.

”Våra uppföljningar visar att arbetsgivarna har åtgärdat de brister vi påtalat. Det har funnits ett stort intresse för att minska smittspridningen. Många har till exempel insett vikten av att ha en god ventilation eller att det finns möjligheter att organisera arbetet på ett sätt som minskar smittspridningen på arbetsplatser”, konstaterar Malin Cato.

Sedan pandemin började har över 60 000 anmälningar om allvarliga incidenter kopplade till corona kommit in till Arbetsmiljöverket. Även om regeringen nu har lättat på de flesta restriktioner är det fortfarande viktigt att göra riskbedömningar av smittspridning på arbetsplatser, skriver Arbetsmiljöverket.

”Det gäller att inte slappna av, utan att fortsätta hantera smitta som en risk i arbetsmiljön. Det kan minska även andra smittor, som kan spridas på arbetsplatser och göra många sjuka, till exempel influensan eller vinterkräksjukan”, understryker Malin Cato.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA