Bild: Mostphotos

Var tredje mår dåligt av jobbet

ARBETSMILJÖ2021-09-01

Ohälsan på svenska arbetsplatser ökade under förra året – och allra mest inom vård och omsorg, konstaterar Arbetsmiljöverket i en ny undersökning. Enligt myndigheten upplever var tredje sysselsatt hälsoproblem kopplade till arbetet, där trötthet och värk är de vanligaste besvären.

Av Sveriges totalt fem miljoner sysselsatta beräknar Arbetsmiljöverket att omkring 1,6 miljoner upplevde arbetsrelaterade besvär under förra året, vilket motsvarar 32 procent. Det innebär en ökning jämfört med 2018 då 28 procent uppgav att de fått problem med hälsan på grund av sitt arbete.

Enligt myndigheten går ökningen framför allt att spåra till kvinnor som jobbar inom vård och omsorg.

”Det är knappast förvånande med tanke på de effekter som pandemin haft i dessa branscher”, kommenterar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem siffrorna i ett pressmeddelande.

Kvinnor upplever också besvär på grund av arbetet i en högre utsträckning än män. 37 procent av kvinnorna hade drabbats av hälsoproblem, bland männen var siffran i stället 27 procent.

Trötthet var det vanligaste problemet, något som 74 procent av de sysselsatta med besvär hade upplevt. Därefter följer fysisk smärta eller värk och problem med nacke, axel eller arm. Orsakerna är framför allt hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar, långvarigt stillasittande samt krävande kontakter med kunder eller patienter.

Undersökningen visar också att många har symtom på depression eller utmattningssyndrom. I åldersgrupperna 16–29 och 30–49 år upplever nästan varannan sysselsatt besvär av oro eller ångest. Ett resultat som Arbetsmiljöverket ser som ”oroväckande”.

”Om man stressar under en längre tid kan det leda till arbetsrelaterade besvär och långa sjukskrivningar. Det är inte förenligt med det som vi har som mål – ett långsiktigt och hållbart arbetsliv”, framhåller Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA