Var tredje lider av prestationskrav

ARBETSMILJÖ2013-01-11

Var tredje person mår dåligt av prestationskraven på sin arbetsplats, och var fjärde känner sig inte delaktig i beslut som fattas på jobbet. Det visar en enkät som genomförts av kampanjen Hjärnkoll.

Hjärnkoll, en statlig kampanj mot psykisk ohälsa, har låtit Sifo genomföra en undersökning bland drygt 1 000 tjänstemän. En av fyra tillfrågade uppger att de upplevt psykisk ohälsa. En av tre mår psykiskt dåligt av höga prestationskrav i arbetet och mer än var fjärde känner sig inte delaktig i beslut som fattas på jobbet.

På arbetsplatser där det finns ett aktivt förebyggande arbete mot psykisk ohälsa minskar andelen som mår dåligt av prestationskrav från 32 till 22 procent. Och på arbetsplatser där medarbetarna tycker att det råder ett öppet klimat minskar känslan av att inte vara delaktig:

”Arbetsgivare behöver engagera sig mer för att motverka att psykisk ohälsa uppstår. Man behöver även sätta stopp för tisslet och tasslet på arbetsplatser och istället prata öppet om våra psykiska olikheter”, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll, i ett pressmeddelande.

Nästan varannan av de svarande i undersökningen anger att förebyggande arbete kring psykisk ohälsa inte förekommer på arbetsplatsen, trots att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning.

Hjärnkoll

Kampanjen Hjärnkoll drivs av myndigheten Handisam i nära samarbete med Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH). Satsningen pågår till och med år 2014.

Kampanjen drivs i samverkan med bland andra Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen, Utbildningsradion, Statens Folkhälsoinstitut, Kulturrådet, Hjälpmedelsinstitutet och Statens Institutionsstyrelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA