”Vår motpart är envis och okunnig”

ST2005-11-30

– Vi har under åratal haft en envis och okunnig motpart på central nivå, säger Annette Carnhede, STs förbundsordförande.

– Jag blir fullständigt utmattad av all energi arbetsgivarna lägger ner på att hitta ursäkter för de löneskillnader som finns. I grunden är man väldigt ointresserad av att värdera arbetsuppgifter.

Enligt Statistiska centralbyrån saknar en av fyra myndigheter med färre än 200 anställda fortfarande en jämställdhetsplan. 43 procent av myndigheterna uppger att de hittat osakliga löneskillnader, enligt SCB.

– Det handlar ofta om omedvetet osakliga löner som slentrianmässigt bygger på kultur och nedärvda traditioner, säger Annette Carnhede.

Och kulturen och traditionerna påverkar också när man nyrekryterar och fastställer ingångslöner.

– Det finns ofta en förlegad titulatur ute på myndigheterna som missleder när man gör lönekartläggningar. Av tradition har man assistent, handläggare och chef, där de stora kvinnogrupperna hamnar i den lägsta nivån utan att man gjort någon granskning av arbetets innehåll.

Annette Carnhede tycker inte att arbetsgivarna tagit samma ansvar för utbildning på det lokala planet som de fackliga organisationerna. Det finns en stor okunnighet om jämställdhetsfrågor på många myndigheter. Också hos facket.

– Jag hissar varningsflagg när våra egna säger att det inte finns några osakliga löneskillnader.

Annette Carnhede, förbundsordförande
Annette Carnhede, förbundsordförande

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA