Utvisad får återvända från Bangladesh

ARBETSRÄTT2016-10-12

Den utvisade Syed Latif från Bangladesh får återvända till Sverige med giltigt arbetstillstånd. Det berättar han själv på sociala medier efter beskedet från svenska ambassaden i Dhaka.

Syed Latif utvisades efter beslut av Migrationsverket för fem månader sedan. Publikt har tidigare uppmärksammat att Sverige fått bakläxa av EU-kommissionen när det gäller de regler som tillämpats i fallet. Nu har han fått besked att han på nytt får möjlighet att bo och arbeta i Sverige, rapporterar Ekot med flera medier.

Han utvisades efter en prövning i migrationsdomstolen. Domstolen ansåg att den platsannons genom Linkedin på webben, som gett honom jobbet, inte varit synlig för alla i EU. Enligt domstolen är det en förutsättning för arbetstillstånd.

På sin facebooksida skriver han att han varit på svenska ambassaden i Dhaka för att förbereda sina handlingar för att återvända till Sverige. Han har fått ett nytt tvåårigt arbetstillstånd som kan förlängas, och räknar med att börja sitt nya jobb som redovisningsekonom på Hörby kommun om några veckor, en tjänst han för säkerhets skull sökte via Arbetsförmedlingen den här gången.

– Jag känner mig jätteglad. Jag kommer tillbaka, jag ska börja jobba, jag ska komma till mina vänner, mitt språkkafé och allting. Absolut, jag är jätteglad, men också samtidigt, jag måste lämna familjen här, säger Syed Latif, enligt Ekot.

Under sex år i Sverige lärde sig Syed Latif svenska, läste på universitetet och skaffade sig ett jobb i Malmö, enligt Ekot. Hade Syed Latif sökt jobbet via Arbetsförmedlingen, så hade annonsen automatiskt varit synlig i den europeiska platsbanken Eures och han hade fått stanna. Eftersom tjänsten ”bara” varit utlyst på Linkedin ansåg domstolen att reglerna inte följts, och därför utvisades han.

Som rapporterats tidigare har många upprörts av hans fall, även svenska politiker. En av dem är centerpartisten och EU-parlamentarikern Fredrick Federley som fick EU-kommissionen att ta upp frågan om reglerna kring arbetskraftsinvandring.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA