Sverige får bakläxa om arbetstillstånd

ARBETSRÄTT2016-08-19

EU-kommissionen har gett Sverige bakläxa sedan en man med anställning i landet avvisats utan att få arbetstillstånd. Enligt EU behöver alla lediga jobb inte annonseras på EU-nivå innan de tillsätts.

Syed Latif från Bangladesh fick jobb på ett växlingskontor i Malmö genom nätverkstjänsten LinkedIn, skriver Europaportalen. Efter knappt två år blev han uppsagd och utvisad därför att migrationsdomstolen ansåg att platsannonsen på webben inte varit synlig för alla i EU. Enligt domstolen är det en förutsättning för arbetstillstånd.

Europaparlamentarikern Fredrick Federley, C, ställde en fråga till EU-kommissionen och i sitt svar slår kommissionären Dimitris Avramopoulos fast att Sverige gjort fel:

”För tydlighetens skull kan det tilläggas att arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå”, skriver Dimitris Avramopoulos enligt Europaportalen.

”Jag kan ju inte korrigera svensk domstol, utan gör de den tolkningen, så måste det falla på regeringen att ta ett initiativ att förtydliga, så att det är fullständigt solklart att det inte bara är Arbetsförmedlingen, utan också andra tjänster som kan ses som helt legitima för att utannonsera arbetstillfällen”, säger Fredrick Federley till Ekot.

För Syed Latif spelar beskedet från kommissionen ingen roll. Det finns inget jobb i Sverige att återvända till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA