Utstationering på väg mot ny lösning
Genomförandet av EUs utstationeringsdirektiv har tagit ett stort steg närmare med en överenskommelse i ministerrådet. Nu väntar överläggningar med kommissionen och parlamentet.
EUs arbetsmarknadsministrar har enats om förslaget till genomförande av utstationeringsdirektivet. Om man kommer överens också med parlamentet och kommissionen i kommande förhandlingar kan lagstiftningen antas, skriver de svenska fackens Brysselkontor.
Den hittillsvarande tillämpningen av utstationeringsdirektivet, som trädde ikraft 1999, har visat sig leda till missbruk och bedrägerier, skriver Brysselkontoret. Oseriösa företag har kunnat kringgå reglerna och till exempel låta bli att betala ut avtalade löner. För att förhindra missbruket presenterade EU-kommissionen ett förslag i maj 2012.
Europaparlamentets sysselsättningsutskott nådde för sin del en överenskommelse i början av sommaren. Tanken är att starta trepartsförhandlingar mellan Europaparlamentet, rådet och EU-kommissionen för att nå en slutlig överenskommelse innan valet till Europaparlamentet den 25 maj nästa år.
Enligt den franske arbetsmarknadsministern Michel Sapin finns mellan 220 000 och 300 000 illegalt utstationerade EU-medborgare i Frankrike, rapporterar TCO-tidningen. Det är i så fall fler än de omkring 150 000 som är utstationerade officiellt.
Yves Gauby i fackförbundet CGT:s byggfederation säger till TCO-tidningen att illegalt utstationerade bland annat arbetar i bygget av en järnvägslinje i landet:
”De får hälften av den franska minimilönen. Men de är livrädda för att bråka, eftersom de inte vill bli hemskickade innan de har fått betalt. ”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.