Utredning föreslår små förändringar

ARBETSRÄTT2010-10-01

Det behövs inga större förändringar i svensk lag för att leva upp till EUs direktiv om sanktioner mot arbetsgivare med anställda som vistas olagligt i landet. Det anser en statlig utredning.

EUs direktiv om sanktioner mot arbetsgivare som anställer personer som vistas olagligt i EU ska införas i den svenska lagstiftningen. Syftet är att förhindra ökad olaglig invandring och snedvridning av konkurrensen på arbetsmarknaden inom EU. Sanktionsutredningen har sett över de svenska reglerna och konstaterar att direktivet redan till stor del är tillgodosett genom gällande lagstiftning.

Huvudregeln i Sverige är att en utlänning måste ha arbetstillstånd för att få arbeta här. Att medvetet eller av oaktsamhet anställa någon som saknar arbetstillstånd är brottsligt och kan leda till att arbetsgivaren blir skyldig att betala en särskild avgift.

Utredningen föreslår nu att en arbetsgivare ska vara skyldig att kontrollera att medborgare från tredje land – utanför EU och EES – som anställs har arbetstillstånd och underrätta Skatteverket om anställningen.

Enligt direktivet ska den som har arbetat utan tillstånd ändå ha rätt att få betalt för utfört arbete. Utredningen föreslår att utgångspunkten vid en eventuell tvist ska vara att parterna har avtalat om lön på kollektivavtalsnivå och att tredjelandsmedborgaren har arbetat i tre månader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA