Utredning föreslår ny friårsreform

ARBETSRÄTT2018-03-28

Regeringens särskilde utredare Anders Wallner föreslår att ett alterneringsår införs för att öka flexibiliteten i arbetslivet. Men förslaget är inte tillräckligt flexibelt, anser TCO.

Den särskilde utredaren Anders Wallner har haft till uppgift att utreda ett antal arbetsmarknadspolitiska frågor. En ny modell för friår var en av dem, men också arbetstidsbanker, modeller för arbetstidens förläggning som faktor för attraktiv arbetsmiljö, kartläggning av kostnader för stressrelaterad sjukfrånvaro samt möjlighet till deltid. Syftet med utredningen har varit att skapa ett mer hållbart arbetsliv med minskad risk för ohälsa och arbetslöshet.

Enligt utredaren visar erfarenheterna från friåret i Sverige och från alterneringsledigheten i Finland att det finns risker med ledighet från arbetet utan krav på innehåll. Det handlar om risk för sämre jämställdhet och att ledighet inte löser arbetsmiljöproblem. Det finns inte heller något som visar att alterneringsledighet har minskat sjukfrånvaron hos de lediga eller att det förlängt deras arbetsliv. Därför har utredaren valt att föreslå en ny modell för utvecklingsledighet.

Syftet är att bidra till arbetstagares behov av att uppdatera sin kompetens eller att utveckla ny kompetens för att ställa om i tid. Ledigheten ska enligt utredaren användas till att stärka individen på arbetsmarknaden genom aktiviteter som utgår från individens behov av kompetensutveckling.

”Vi beklagar att utredaren valt en så oflexibel lösning som bara medger ledighet på heltid. När vi har undersökt i vilken form TCO-förbundens medlemmar vill ha kompetensutveckling är det fler som vill kombinera arbete och studier på deltid än vad som vill studera på heltid”, kommenterar TCOs samhällspolitiske chef Samuel Engblom i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA