Utredning föreslår fler preventiva tvångsmedel
Utredningen om preventiva tvångsmedel föreslår i sitt slutbetänkande att möjligheterna att använda preventiva tvångsmedel för att förhindra vissa allvarliga brott ska utökas.
Enligt ett pressmeddelande föreslår utredningen bland annat att fler tvångsmedel och verkställighetsåtgärder ska få användas i preventivt syfte, utan att det finns konkret brottsmisstanke. Det rör sig om hemlig rumsavlyssning, husrannsakan, undersökning på annat ställe och genomsökning på distans. Möjligheten att inhämta uppgifter om elektronisk kommunikation ska enligt utredningens förslag kunna tillämpas vid fler brott, som sker systematiskt eller i organiserad form. Det handlar bland annat om grova former av stöld, bedrägeri, bokföringsbrott, skattebrott, och svindleri. Utredningen föreslår också att genomsökning på distans ska få användas i utlänningsärenden med säkerhetsaspekter.
”Den 1 oktober i år kunde vi ge polisen tillgång till hemliga tvångsmedel redan innan det finns en konkret brottsmisstanke. Idag har vi fått förslag som innebär att vi kan vässa dessa verktyg ytterligare genom att ge tillgång till fler tvångsmedel i preventivt syfte, så som hemlig rumsavlyssning och husrannsakan. Det här är avgörande verktyg för att kunna förhindra skjutningar, sprängningar och annan allvarlig brottslighet som begås inom kriminella nätverk”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, utredningens betänkande i pressmeddelandet.
Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2025, men regeringen kommer enligt pressmeddelandet att arbeta för att förslagen ska kunna vara på plats så snabbt som möjligt. Vissa av förslagen ska tidsbegränsas för att de ska kunna utvärderas.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.