Utreder avsättning av chefer

REGERINGEN2009-08-11

Regeringen låter utreda om det ska vara möjligt att ge myndighetschefer sparken, uppger Dagens eko. Utredningen är en följd av avsättningen av landshövding Marianne Samuelsson.

Landshövdingen på Gotland fick lov att lämna sitt uppdrag förra veckan. I samband med att länsstyrelsen behandlade ett strandskyddsärende hade hon hävdat att det fanns skäl att göra undantag för en ledande företagare. Mötet på myndigheten bandades av en tjänsteman, och sedan inspelningen offentliggjorts kallade kommunminister Mats Odell, KD, till sig Marianne Samuelsson för ett samtal. Efter diskussionerna på Regeringskansliet tvingades hon lämna sitt uppdrag.

Men även om Marianne Samuelsson skildes från sitt uppdrag har hon kvar sin anställning i staten för hela den tid hon förordnats som landshövding. Hon är nu anställd som generaldirektör vid Regeringskansliet. Nu låter Mats Odell utreda om det går att förändra reglerna för hur statliga myndighetschefer kan avsättas.

– Jag tror att vi måste få anställningsvillkor för svenska myndighetschefer som är mera öppna, transparenta och ändamålsenliga. Det är nämligen så att i dag kan man inte säga upp en person under hela den tiden som förordnandet gäller. Normalt får man sex år plus tre och då är det enbart omplacering som är möjligt i dag, säger kommunministern till Dagens eko.

Marianne Samuelsson har bara elva månader kvar av sitt förordnande. Men enligt regler som infördes 1987 garanteras en myndighetschef att behålla sin lön under hela utnämningstiden. Det skulle kunna leda till att en person som misskött sitt arbete under första året får behålla sin lön i många år, konstaterar Mats Odell:

– Då fortsätter man med oförändrad lön, men med ett annat uppdrag i Regeringskansliet under hela den här tiden. Det kan då handla om en fem, sex år. Det är klart att det inte är modernt. Jag tror att många upplever att det skulle behövas en reformering och det är därför som vi nu tillsätter den här utredningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA