»Utredarna har inte lyssnat på facket«

NYHET2005-02-02

I fem av sex branscher har priserna ökat mer än konsumentprisindex. I fem av sex branscher har sysselsättningen minskat. Det är facit av två decennier med avregleringar av statlig verksamhet i Sverige.

– Det är ingen nyhet för oss, det är vad vi har varnat för, säger STs ordförande Annette Carnhede.

De sex branscherna är post, taxi, järnväg, flyg, el och tele. Det är bara inom tele som priserna sjunkit i förhållande till KPI och det är bara inom taxi som sysselsättningen har ökat. Uppgifterna kommer från den statliga regelutredningen under LO-ekonomen Dan Andersson.

– Våra företrädare har hela tiden konstaterat att upphandlingen leder till att personalen pressas allt hårdare och att det blir färre anställda, förklarar Annette Carnhede. Och om bolagen måste göra vinst är det ju inte så konstigt att priserna också blir högre.

Vad som däremot förvånar henne är utredarens slutsats: att avregleringarna har varit samhällsekonomiskt effektiva.

–För mig är det en konstig slutsats. Som medborgare och nyttjare av de avreglerade tjänsterna märker man direkt att det har blivit krångligare och sämre service.

I ST Press artikelserie om avregleringarna för ett år sedan krävde STs ordförande att staten skulle ställa hårdare krav på de nya aktörerna i samband med upphandling. Hon ville att de företag som tar över tjänsterna ska åläggas att sköta underhåll, utveckla verksamheten och garantera goda arbetsvillkor och säker drift. Seko har framfört liknande krav till utredningen.

– Såvitt jag kan se har utredaren inte lyssnat på de fackliga synpunkterna. Ändå är kraven mer aktuella än någonsin, säger Annette Carnhede.

Däremot talar utredaren om att ställa ökade krav på de statliga bolag som finns på de avreglerade verksamheterna.

Men om de statliga bolagen både ska ge vinst och ha ansvaret för hur marknaden fungerar blir det en snedvridning av konkurrensen, anser STs ordförande.

– Felet är att man inte visste vad man gjorde från början. Nu vågar ingen erkänna att det gått snett. Släpper man loss marknaden går det inte att styra den. Då blir det högre priser och färre jobb. Med andra ord – det var bättre förr, säger Annette Carnhede.

Annette Carnhede, förbundsordförande
Annette Carnhede, förbundsordförande

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA