Utredare ska se över arbetet mot bidragsbrott

BROTTSLIGHET2021-06-07

Regeringen har tillsatt en särskild utredare med uppdrag att se över hur arbetet med att bekämpa bidragsbrott mot myndigheter som gör utbetalningar ur välfärdssystemen kan stärkas.

Den särskilde utredaren Amir Rostami ska se över och lämna förslag till hur förmågan ska bli bättre att förebygga och bekämpa bidragsbrott mot de utbetalande myndigheterna Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

”Den organiserade brottsligheten, bidragsbrott mot välfärden och felaktiga utbetalningar hotar förtroendet för systemet som helhet. Rätt person ska ha rätt ersättning och stöd från våra trygghetssystem”, understryker socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, i ett pressmeddelande.

Enligt direktiven ska utredningen bland annat:

  • kartlägga behov och identifiera förbättringsområden för effektiv hantering av bidragsbrott.
  • analysera och redogöra för hur samverkan mellan myndigheter bör utformas i arbetet med att förebygga och utreda bidragsbrott.
  • analysera hur förmågan att förebygga och bekämpa bidragsbrott mot de utbetalande myndigheterna kan stärkas.
  • lämna förslag om ett administrativt sanktionssystem för vissa bidragsbrott.

Försäkringskassan är den myndighet som gör de största utbetalningarna och merparten av anmälningarna om välfärdsbrott kommer från Försäkringskassan. Utredningen kommer därför att göra en delredovisning med fokus på Försäkringskassan. Den ska lämnas till regeringen senast 15 juni 2022. Uppdraget ska slutredovisas senast 31 augusti 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA