Utredare inom brottsbekämpning tillverkade knark

SKATTEVERKET2024-10-15

En anställd inom Skatteverket har medgivit att han framställt och använt narkotika – samt hanterat känslig arbetsutrustning på vårdslöst vis. Nu vill myndigheten att medarbetaren skiljs från sin anställning.

Medarbetaren har haft en säkerhetsklassad tjänst på Skatteverket och varit anställd inom myndighetens underrättelseverksamhet, för att utreda och förhindra ekonomisk brottslighet.

I våras greps han av Polisen, misstänkt för narkotikabrott. Enligt en skrivelse till Skatteverkets personalansvarsnämnd ska han erkänt framställan och bruk. I samband med gripande genomfördes även en husrannsakan där Polisen beslagtog Skatteverkets datorer, mobiltelefon och behörighetskort – utrustning som inte är tillåten att förvaras i hemmet, och som dessutom förvarades öppet för andra i hemmet.

Enligt Skatteverket är underrättelseverksamheten särskilt känslig och myndigheten pekar på vikten av att arbetet utförs på ett sätt som medborgarna och andra aktörer har förtroende för. I det här fallet anser man den anställda agerat ”ytterst illojalt”.

Som en konsekvens valde Skatteverket att arbetsbefria medarbetaren samt dra tillbaka hans säkerhetsklassning. Enligt myndigheten riskerar den anställdes stora it-kunskaper och ett dokumenterat illojalt beteende att skada myndigheten, vilket gör att det inte går att omplacera honom. Säkerhetsrisken bedöms vara för stor.

Nu har ärendet nått myndighetens personalansvarsnämnd med uppmaningen om att medarbetaren ska sägas upp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA