Utökad öppenhet skjuts upp

EU2009-05-07

De planerade reformerna av EUs öppenhetsregler skjuts på framtiden, sedan Europaparlamentet beslutat att bordlägga ärendet till i höst. Nu kommer processen att fortsätta under det svenska ordförandeskapet.

EUs ministerråd har lagt fram ett samlat förslag till en ny öppenhetsförordning för EUs organ. Förslaget innebär minskad öppenhet jämfört med den praxis om utlämnande av handlingar som utvecklats inom EU sedan den förra förordningen antogs 2001.

Europaparlamentet vill istället ha större öppenhet och i ett betänkande föreslås att ett dokument ska vara offentligt om det inte finns sakliga skäl att hemligstämpla det. Ett dokument får bara anses hemligt om informationen kan skada EU eller någon av medlemsstaterna. Om någon begär att få ut en handling ska begäran besvaras inom 15 dagar, och om den inte lämnas ut måste orsaken anges.

Parlamentet och ministerrådet är inte heller överens om vad som ska betraktas som handlingar. Enligt parlamentsbetänkandet ska alla former av data, oavsett medium, som faller inom institutionernas ansvarsområden betraktas som handlingar. Också dokument som tas emot i någon av EUs institutioner från ett medlemsland ska vara allmänna.

I och med att parlamentet valde att bordlägga beslutet om betänkandet till i höst får den svenska regeringen möjlighet att driva de fortsatta förhandlingarna om reformen. Justitieminister Beatrice Ask, M, har tidigare agerat i ministerrådet för ökad öppenhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA