Utmaningar för världskulturmuseer

KULTUR2015-10-30

Statens museer för världskultur hotas av sämre ekonomi som riskerar att påverka verksamheten. Det skriver Statskontoret efter att ha analyserat myndigheten. Stora och publikdragande utställningar har kostat mer än budgeterat.

Statskontorets analys av Statens museer för världskultur visar att myndigheten har uppnått ett antal goda resultat, men också att den behöver arbeta mer effektivt för att nå en större publik. Myndigheten driver fyra museer – Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg. Dessutom förfogar myndigheten över utställningslokalen Bergrummet i Stockholm.

Myndigheten har under de senaste åren producerat flera stora och publikdragande utställningar, bland annat Kinas terrakottaarmé i Bergrummet och utställningen om Egypten på Medelhavsmuseet. Men det är också utställningsverksamheten i Bergrummet som – trots den publika framgången – dragit med sig mer kostnader än intäkter. Enligt Statskontoret måste myndigheten genomföra besparingar för att finansiera underskotten. Enligt analysen har myndigheten för stora fasta kostnader, framför allt i form av lokalkostnader.

”Myndigheten står inför flera utmaningar och behöver effektivisera sin verksamhet för att kunna uppfylla uppdraget att bedriva museiverksamhet som levandegör världens kulturer”, säger Statskontorets generaldirektör Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.

En möjlig väg skulle kunna vara att lämna en del av de byggnader som museiverksamheten drivs i, anser Statskontoret. Analysen utmynnar också i en uppmaning till Statens museer för världskultur att organisera om så att verksamheten faktiskt får sitt säte i Göteborg, som regeringen beslutat. I dag leds myndigheten i hög grad från Stockholm, konstaterar Statskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA