Utmaning för ledare när arbetslag möts digitalt
Intresset för virtuella team – där arbetsgruppen kommunicerar digitalt – har ökat inom offentlig sektor. En studie visar att teamcheferna ofta upplever stress. Per Bolin, teamchef vid Kronofogden, tycker att arbetssättet är utmanande.
Teknik som underlättar kommunikation via datorer och telefoner, en förändrad arbetsmarknad och ökad medvetenhet om vikten av att spara in på resor – sammantaget har det ökat intresset för virtuella arbetsteam.
Forskaren Carina Beckerman vid Handelshögskolan i Stockholm har gjort en fallstudie av hur chefer för virtuella team vid Kronofogden upplever sin arbetssituation.
Hennes slutsats är att 80 till 90 procent av cheferna uppfattar en stark känsla av stress. Och det gäller oavsett storleken på teamen.
En av dem som deltagit i studien är Per Bolin, teamchef i Helsingborg. Tidigare ledde han två team på olika orter, vilket gjorde att han kände sig extra stressad.
– Jag tror att grunden låg i svårigheten att kommunicera ut mitt budskap och få feedback, säger han.
I dag leder han ett virtuellt team med tio medarbetare i Helsingborg. Han tycker att arbetssättet kan vara utmanande. Att kommunicera via länk gör det svårare att bedöma medarbetares kroppsspråk och hur de bemöter andra i teamet, säger han.
– Konflikthantering är svårt och jag kan få skilda versioner av samma problem från olika medarbetare.
När Per Bolin väl träffar medarbetarna, vilket i bästa fall är en gång i veckan, kan konflikten redan vara överspelad, förklarar han.
– I sämsta fall river jag upp den igen.
Enligt Carina Beckerman upplever cheferna stressen olika, men den är alltid relaterad till arbetssättet och inte till andra faktorer.
– Kärnan i stressreaktionerna verkar vara känslan av att aldrig vara där man borde vara, säger hon.
När Kronofogden införde arbetssättet med virtuella team var målsättningen att minska resandet. Men resultatet blev det motsatta:
– Under tiden för min studie ökade resandet i stället, säger Carina Beckerman.
Hon tror inte heller att det går att spara pengar på att införa arbetssättet – i alla fall inte till en början.
Men Carina Beckerman ser också en rad fördelar med arbetsformen.
– Medarbetare ute i landet uppskattar att det är lätt att delta i möten och att det kan bli lättare att rekrytera spetskompetens.
Per Bolin tycker att arbetssättet blivit mer enhetligt.
– Vi kan agera mer likartat mot gäldenärer och sökande. Det har också blivit lättare att arbeta över regions- och kontorsgränser.
Arne Lundgren, STs avdelningsordförande vid Kronofogden, varnar för alltför stora virtuella team.
– Det kan bli mycket resande och personkonflikter som är svåra att hantera.
Arne Lundgren säger att teamcheferna har fått många administrativa uppgifter som kan skapa stress.
– Det gäller att ge avlastning genom delegering och hitta datalösningar som ger cheferna ökat stöd.
Så fungerar virtuella team
- Ett virtuellt team består av människor som är geografiskt eller organisatoriskt spridda och samarbetar med hjälp av digital teknik. Teamen kan verka inom ett land eller globalt. De kan finnas inom en eller flera organisationer.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.