Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Utbetalningsmyndigheten deltar i samverkan mot brott

UTBETALNINGSMYNDIGHETEN2024-04-26

Regeringen har beslutat att Utbetalningsmyndigheten ska delta i statens myndighetsgemensamma satsning mot den grova och organiserade brottsligheten. ”För att knäcka den organiserade brottsligheten behövs en kraftsamling från hela samhället”, framhåller finansminister Elisabeth Svantesson, M, i ett pressmeddelande.

Den organiserade brottsligheten är systemhotande och måste strypas, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Tolv svenska myndigheter samarbetar sedan 2009 på regeringens uppdrag kring underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet.

Från 1 juni blir Utbetalningsmyndigheten den trettonde myndigheten som genom sin myndighetsinstruktion får i uppgift att delta, tillsammans med Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

”För att knäcka den organiserade brottsligheten behövs en kraftsamling från hela samhället. Därför är jag glad över att Utbetalningsmyndigheten nu får i uppgift att delta i det här arbetet framöver”, kommenterar finansminister Elisabeth Svantesson, M, regeringens beslut i pressmeddelandet.

Regeringen har också beslutat att Utbetalningsmyndigheten ska läggas till i förordningen om uppgiftsskyldighet vid samverkan mot viss organiserad brottslighet. Det innebär att Utbetalningsmyndigheten effektivare och enklare kan utbyta information med andra myndigheter i syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka viss organiserad brottslighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA