Uppsägningar hotar på räddningsskolor

NYHET2005-03-15

Omkring 25 personer på Räddningsverkets skolor i Skövde och Sandö kan komma att sägas upp under våren. Anledningen är att utbildningen av civilförsvarspliktiga läggs ned.

Förslaget om nedläggning av utbildningen kom i försvarspropositionen i höstas, och redan i augusti i år lämnar de sista eleverna skolan.

Om man inte hittar nya kunder som betalar för utbildning måste cirka tio anställda i Skövde och femton i Sandö sägas upp.

Det är en sjundedel av verkets skolpersonal.

Ett första samverkansmöte om läget äger rum i slutet av mars. Johny Lindell, ordförande i ST-avdelningen på Räddningsverket, är besviken över att omställningen sker så snabbt.

Flytt till Karlstad

–Vi skulle behöva extra tilldelning av medel till utbildningsverksamhet för att få längre startsträcka för ny utbildning, säger han.

Ett annat ekonomiskt bekymmer är Lokaliseringsutredningens förslag att flytta verkets enhet BEx, enhet för brandfarliga och explosiva varor, till Karlstad (se artikel nedan), en omplacering som ST-avdelningen är emot.

Okänslighet för människor

–Vi tycker att det är en onödig kostnad. Den bidrar också
till att myndigheten inte vill satsa pengar på att hålla skolorna under armarna, säger Johny Lindell. Jag ser dessutom politikernas okänslighet för människorna bakom siffrorna.

I och med att verket lägger ned utbildningen av civilförsvarspliktiga räddningsmän, sanerare och ammunitionsröjare kommer det i framtiden att saknas utbildad förstärkningspersonal för fredstida kriser som översvämningar och olyckor med oljeutsläpp, påpekar Johny Lindell.

Verket har inte varit aktivt

–I framtiden kommer det bara att finnas frivilliga utan räddningsutbildning som förstärkning till de kommunala räddningstjänsterna, och det är en nackdel i många sammanhang. Personligen tycker jag inte att verket har varit särskilt aktivt för att motverka en nedläggning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA