Annons:

Uppsägning av höga chefer utreds

CHEFER2009-08-18

Marianne Samuelsson är ännu en myndighetschef som omplacerats till Regeringskansliet. Enligt STs Anita Engvoll blir dessa ofta satta på undantag. Nu utreds möjligheten att i stället säga upp myndighetschefer.

I dag kan chefen för en myndighet inte bli uppsagd så länge förordnandet gäller. Därför blir omplacering med bibehållen lön den enda möjligheten. 

Förvaltningsminister Mats Odell vill nu utreda möjligheten att säga upp avsatta myndighetschefer.

Facket är inte heller tillfreds med nuvarande ordning, men påpekar att arbetsgivaren har ett ansvar att se till att de omplacerade tilldelas vettiga uppgifter och får använda sin kompetens. ST-avdelningen har länge framfört kritik på den punkten.

– De blir satta på undantag. Det är nästan vuxenmobbning, säger ST-avdelningens ordförande Anita Engvoll.

Ett känt fall är tidigare statssekreteraren Lars Danielsson, som ST förhandlade för. Men även hemvändande från ambassader och konsulat drabbas av problemet, förklarar Anita Engvoll.

Som ett svar på kritiken har Regeringskansliet tillsatt arbetsgrupper som ska titta på rekrytering, resurshantering och hur man utnyttjar personalens kompetens. Ett exempel är att ge hemvändande från utlandsmyndigheter en karriärplanering.

STs ordförande Annette Carnhede säger att förbundet har krävt att nytillträdda myndighetschefer ska ha en alternativ karriärplanering.

– De ska förr eller senare gå över till andra arbetsuppgifter. Då blir det också mycket mindre dramatiskt om man tvingas lämna i förtid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA