"Stort steg gå emot sin chef"

LÄNSSTYRELSEN2009-08-18

Mitt i sommaren fick landshövding Marianne Samuelsson avgå, med buller och bång. Drevet skakade också Urban Westerlind – handläggaren som tog mod till sig och gick emot sin högsta chef.

Urban Westerlind funderar länge innan han svarar.

– Jag är inte modig. Jag hade bara inget val.

Redan i våras började frågan pyra på Länsstyrelsen på Gotland. Skulle en stor företagare få dispens från reglerna om strandskydd? Ja, ansåg Urban Westerlinds chefer.

– De var beredda att driva ärendet i en riktning som stred både mot reglerna och min egen övertygelse.

Medveten om riskerna

Naturvårdshandläggare Urban Westerlind var väl medveten om riskerna med att sätta sig på tvären: att han kunde ses som »besvärlig« och i förlängningen bli petad åt sidan, att karriären i värsta fall skulle börja sacka.

– Jag har inga klagomål på arbetsmiljön här. Men det är ett stort steg att gå emot sin chef.

Ändå vägrade han signera beslutet och kände sig – lättad. Men just då, när han började andas ut, sände Radio Gotland en hemlig ljudinspelning med landshövdingen, där hon försvarade beslutet. Historien var inte över, tvärtom. Nyhetssändningen markerade inledningen på den verkliga explosionen.

– Det blev en sådan riksnyhet!

Skyllde på illojala medarbetare

Hade Gotland en landshövding som inte ställde sig bakom principen om allas likhet inför lagen? Respekterade hon inte tjänstemännens grundlagsstadgade meddelarfrihet? I medierna kämpade plötsligt Marianne Samuelsson för att slippa avgå, hon klagade på illojala medarbetare, som hade lockat henne i en fälla.

– Jag kände mig plötsligt väldigt liten, jag är absolut lägst i rang. Och plötsligt hade jag fiender som var väldigt mäktiga.

– Men allra värst var hennes uttalanden om illojala medarbetare. Menade hon mig? Jag som är så sjukligt lojal!

Lojalitet med medborgarna

Urban Westerlind förklarar sig:

– I ett privat företag kommer kanske lojaliteten med cheferna i första hand. Men för den som arbetar statligt måste lojaliteten gentemot allmänheten gå först.

Då klev kommunminister Mats Odell in på scenen.

– Han uttalade sig väldigt tydligt. Vilken lättnad! säger Urban Westerlind.

Mats Odell betonade att principerna om meddelarfrihet och allas likhet inför lagen är centrala i demokratin.

Landshövdingen tvingades lämna sitt uppdrag.

I efterhand är Marianne Samuelsson mån om att förklara att »illojaliteten« inte handlade om att gå emot ett beslut.

– Det är inte illojalt att uttrycka en avvikande mening. Jag syftade på att inspelningen var gammal och fullständigt ryckt ur sitt sammanhang, säger hon till ST Press.

Naturvårdsverket har överklagat hennes beslut. Och Alf Jacobsson, vice ordförande för ST på Gotlands länsstyrelse, tänker gå vidare med frågan om arbetsmiljön.

– Vi har fått många motsägelsefulla signaler från våra medlemmar. Nu behöver vi samlas och gå till botten med frågan, både med medarbetarna och ledningen.

Urban Westerlind känner sig omtumlad, men nöjd.

– Tidningarna har varit fulla av diskussioner om riktigt stora frågor, som allas likhet inför lagen. Det känns både ovanligt och viktigt.

Personen som gjorde inspelningen har valt att vara anonym.

Marianne Samuelsson
Marianne Samuelsson

Strandskyddet i centrum

29 juli sände Sveriges Radio en ljudupptagning som spelades in i hemlighet på ett möte i mars. Marianne Samuelsson ville då godkänna att ägaren till finanskoncernen Payex, Max Hansson, under lång tid och utan tillstånd byggt på sin fastighet inom strandskyddsområde.

På mötet sade hon bland annat »jag tror inte att Länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av en strand«.

Tisdagen 4 augusti meddelar Mats Odell att Marianne Samuelsson får lämna sin post.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA