Uppsagda lokala avtal upprör facket
I slutet av juni sade Posten upp flertalet lokala kollektivavtal. Syftet kan inte vara annat än att försämra villkoren, säger Kjell Öström i STs avdelningsstyrelse.
Posten har sagt upp alla lokala avtal som är knutna till branschavtalet mellan ST och Almega bransch kommunikation. Det centrala branschavtalet löper ut 31 september.
Kjell Öström, ST inom Posten, tror att avtalsförhandlingarna nu kan bli komplicerade och långdragna.
– Jag kan inte se något annat skäl till att avtalen sagts upp än att arbetsgivaren vill genomdriva radikala försämringar. Det är stora materiella värden som står på spel, säger han.
Tradition att förhandla om
Bland de avtal som nu är uppsagda finns trygghetsavtalet, ett omställningsavtal och avtal om rätt till fri läkarvård och fria mediciner.
Kjell Öström säger att det är tradition att parterna förhandlar om de lokala avtalen utan att säga upp dem.
– Det hade varit bra om
arbetsgivaren haft en dialog med oss i stället för att säga upp avtalen rätt upp och ner, säger han.
Vikande volymer förklaring
Postens ställföreträdande personaldirektör, Lo Hjorth, förklarar de uppsagda avtalen med vikande volymer och att Posten står inför stora förändringar.
– Vi vill ha en diskussion om avtalen i ett större sammanhang och anpassa dem till framtida förutsättningar. Men det handlar också om att renodla avtalen som ofta är tekniskt komplicerade, säger hon.
Något entydigt svar på frågan om syftet är att minska personalkostnaderna ger inte Lo Hjorth, men hon säger att Posten vill upplevas som en ansvarsfull arbetsgivare som uppskattas av både medarbetare och kunder.
– Det ska vi klara även om vikande intäkter betyder lägre kostnader.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.