Uppgörelse om hemliga tvångsmedel

INTEGRITET2014-10-15

Regeringspartierna har kommit överens om ny lagstiftning om avlyssning och andra tvångsmedel i samband med arbete mot allvarliga brott, uppger Ekot. En ny integritetsskyddsmyndighet ingår i uppgörelsen.

Socialdemokraterna kom tidigare i år överens med alliansregeringen om att permanenta den tidsbegränsade lagstiftningen om hemliga tvångsmedel. Miljöpartiet har varit mycket kritiska till regelverket, och motsatte sig förslaget att permanenta lagstiftningen. Inrättandet av en särskild myndighet för att övervaka integritetsskyddet är en eftergift till MP.

”Hemlig teleövervakning, telefonavlyssning och buggning är oerhört viktigt när man utreder organiserad kriminalitet”, säger justitieminister Morgan Johansson, S, till Ekot.

Frågan om att permanenta den gällande lagstiftningen behandlas för närvarande i riksdagens justitieutskott, och där finns nu en majoritet för förslaget, i och med att MP ansluter sig till överenskommelsen mellan S och alliansen.

Annika Hirvanen, MP, är vice ordförande i riksdagens justitieutskott. Hon påpekar att kravet på en särskild integritetsskyddsmyndighet drivits länge av partiet:

”Det handlar om att samla tillsynen av integritetsfrågorna som idag är utspridda på väldigt många olika myndigheter, och så se till att de frågorna får en större tyngd när man prioriterar olika intressen”, säger hon till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA