Universitetskanslern tar strid

HÖGSKOLAN2010-04-09

Universitetskansler Anders Flodström utmanar regeringen om kvalitetsprövningen inom högskolan. Regeringens förslag är inte förankrat och har utsatts för hård kritik, skriver han.

Högskoleverket utarbetade förra året, på regeringens uppdrag, ett förslag till nytt system för utbildningsutvärderingar. Men när regeringen för ett par veckor sedan lade fram sin proposition om kvalitetssäkring inom högskolan valde man en annan modell för utvärdering.

Nu har universitetskansler Anders Flodström tillsammans med huvudsekreteraren Lena Adamson gjort en omfattande sammanställning av skillnaderna mellan regeringens förslag och det förslag Högskoleverket tog fram:

”Regeringens förslag saknar en tydlig grundfrågeställning och en tydlig terminologi”, skriver de i dokumentet som publicerats på verkets webbplats.

Regeringens förslag leder till oklarheter om vad som ska föranleda extra resurstilldelning, eventuella ifrågasättanden och indragningar av examinationstillstånd, skriver de. Regeringens förslag leder också till ökade kostnader i samband med utvärderingen för lärosätena. Men den allvarligaste kritiken riktas mot att regeringens förslag inte överensstämmer med internationella normer:

”Regeringens förslag är innehållsmässigt direkt motstridigt Bolognaprocessens intentioner. Detta innebär att man också avsäger sig möjligheterna att på nationell nivå driva och följa upp de frågor som Sveriges utbildningsministrar under en lång rad år varit med och undertecknat.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA